Stemmer/ Penger:Er du og partneren økonomisk likestilte?

Det er lurt å snakke om økonomi før man flytter sammen. Pengeproblemer er en hyppig årsak til brudd.
Det er lurt å snakke om økonomi før man flytter sammen. Pengeproblemer er en hyppig årsak til brudd. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre krangler om penger øker sjansene for harmoni i hjemmet og et forhold som varer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristina Picard
Forbrukerøkonom, Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det sånn at flere menn enn kvinner eier egen bolig når de starter på et samliv. Dessverre er det sånn at den som eier bolig på papiret, som regel er den økonomiske vinneren ved et brudd. Litt satt på spissen kan man si det sånn at mange kvinner kommer bedre ut økonomisk enn mannen mens man er i et forhold, men dårligere ut etter et brudd. Dette handler om forskjeller i inntekt og eiendeler.

Oftest ser man at det er mannen som har investert i de varige verdiene, som tjener mest og som vil komme best ut ved et samlivsbrudd, men det kan like gjerne være motsatt! Å være økonomisk likestilte er ikke en kamp mellom kjønn, men handler om å være bevisst på hvordan du og partneren din har ordnet det økonomiske mest rettferdig dere imellom.

Les også: Derfor er du ikke rik ennå

Dessverre er det slik at mange samboerskap og ekteskap ender i brudd. Omtrent fire av ti ekteskap ender i skilsmisse, og statistikken for samboere er mye dystrere om man ser tallene under ett. Sannsynligheten for brudd er imidlertid bare én av grunnene til at du skal ha orden på parøkonomien. En rettferdig økonomisk fordeling kan faktisk øke sjansene for å holde sammen, ettersom krangel om penger er høyt oppe på listen over årsaker til at par går fra hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg mener det ikke finnes én fasit for hvordan par skal ordne et økonomiske seg imellom. Det som er viktig, er at vi tenker gjennom hvordan valgene påvirker våre liv og at forholdet man er i, varer fordi man vil og ikke fordi man må.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den vidunderlige effekten av rentes rente

Nedenfor er mitt forslag til sjekkliste for hva du og partneren din bør tenke på:

Ha avtalene i orden

To som bor sammen, bør ha en skriftlig avtale for hva som er felleseie og hva som eventuelt ikke er det. Dette er spesielt viktig hvis en eide boligen fra før. Flytter du inn til en med bolig, så kjøp deg inn enten ved å ta opp felles lån eller gjennom gradvise avdrag. Samboere må forstå viktigheten av å skrive samboerkontrakt.

Ei egen bolig

Du stiller sterkere om du eier bolig sammen med partner. Det mest ryddige er å eie halvparten hver, men 10/90 er bedre enn ingenting, så kjøp deg inn gradvis. Er du singel, er det tøffere å komme inn på boligmarkedet, men i det lange løp lønner det seg å eie fremfor å leie, så spar til bolig om du enda ikke er i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordel forbruket likt

I et forhold bør begge parter bidra – både til det løpende forbruket som mat og klær og til å investere i mer varige verdier som bolig, bil og utstyr. Da blir disse tingene felleseie om dere ikke avtaler noe annet, og dere minimerer risikoen for krangler om hva pengene går til.

Forstå økonomiske konsekvenser av å jobbe deltid

I dag er det slik at vi får opptjening i folketrygden for alt vi jobber, det lønner seg med andre ord å jobbe mye og lenge hvis målet er mest mulig pensjon. 18,1 prosent av det du tjener hvert år settes av til din pensjon senere, i tillegg kommer pensjonsordning fra arbeidsgiver og det du eventuelt sparer selv. Det kan være gode grunner til å være hjemmeværende eller jobbe redusert, men diskuter med partner om den som er hjemme, bør kompenseres økonomisk, for eksempel ved at den andre sparer ekstra til pensjon for den som jobber mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenn din egen pensjonsordning

Pensjonsopptjening deles ikke ved brudd, men følger arbeidstaker. Tenk gjennom om din pensjon vil være nok for deg, også hvis du skulle ende opp alene.

Spar bevisst

Samboeres sparepenger deles ikke likt ved brudd med mindre det er laget egne avtaler om dette. For gifte skal sparepenger som er opparbeidet under ekteskapet, i prinsippet deles likt. (Det finnes noen unntak, som IPS-sparing og livrenter.) Deling av sparepenger er ofte en kilde til konflikter – det kan føles urettferdig hvis en av partene har vært flink til å spare og vært uenig i den andres høye forbruk. Min anbefaling er at begge sparer til felles mål.

Sikre begge ved uførhet

Nesten fire av ti damer blir arbeidsuføre i løpet av yrkeskarrieren, og dette får konsekvenser for økonomien. Det er smart å undersøke om partene har uføreforsikring via arbeidsgiver. Hvis dette ikke er tilfelle, vurder om dere bør kjøpe det privat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk dokumentasjon!

I utgangspunktet er verdier du hadde med deg inn i forholdet, også dine ved brudd eller dødsfall. Men du gjør det vanskelig for deg selv hvis du ikke kan dokumentere verdiene. Dokumentasjon er spesielt viktig hvis du har arvet og verdiene er reinvestert i noe annet, for eksempel salg av en arvet hytte hvor pengene har blitt brukt opp til oppussing av felles bolig. Ta vare på kontoutskrifter, kvitteringer, testamente, skjøte og kjøpekontrakter og ha all slik dokumentasjon på et sikkert sted. Ektefeller bør skrive ektepakt med særeie hvis de ønsker å sikre seg arv eller spesielle eiendeler ved et brudd.

Les også:

Boligsalg og samlivsbrudd: – Ofte har ingen av partene råd til å eie boligen

Slik påvirker statsbudsjettetet din lommebok