Kommentar:Helt krise uten kontanter?

Klarer vi oss uten? Antageligivs.
Klarer vi oss uten? Antageligivs. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er på vei mot et kontantløst samfunn enten vi liker det eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan bli det første landet i verden som faser ut kontanter. Finans Norge håper det blir en realitet allerede om drøye tre år.

Da skal vi betale med kort, mobil eller på nett. Organisasjonen begrunner sitt ønske om et kontantløst samfunn med at det er kostnadsbesparende, samtidig som det reduserer faren for ran.

Altså, fysisk ran. I dag er det 50 milliarder kroner i omløp, noe som tilsvarer fattige seks prosent av den samlede verdien av betalingsmidler norske forbrukere disponerer. Jeg tror derfor ikke det er fysiske ran vi bør bekymre oss for i fremtiden.

Majoriteten av fremtidens kriminelle vil trolig skjule seg bak algoritmer, ikke finlandshetter.

Les også: Stor oppslutning om å beholde kontanter

Du har knapt merket det

Jeg mener at vi ikke bør være så utrolig bekymret for at verden går videre. Vi er faktisk på vei mot et kontantløst samfunn, enten vi liker det eller ikke. Og det gjelder ikke bare for Norge, men for resten av verden. Ifølge analysebyrået Euromonitor når vi en milepæl i år. For første gang i historien har verdens forbrukere trukket kort oftere enn de har bladd opp kontanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har gått gradvis. Allerede på 1960-tallet kom de første datasentralene. I 1969 kom den første minibanken. I 1972 ble BBS etablert, så kom elektronisk regningsbetaling, avtalegiro, BankAxept, nettbank, kontantløse betalinger og BankID Norge AS. De siste årene har vi fått Vipps og mCash. Overgangen har vært ganske sømløs. Jeg tipper du knapt nok har tenkt over det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Nordea og DNB har kvittet seg med kontanter. DNB begrunnet det med at kun seks prosent av deres kunder brukte kontanter. Dermed kostet det mer å ha kontanter enn det smakte. Bankene må innfri strenge krav til egenkapital, og har rett og slett trolig ikke råd til å drive med noe så ulønnsomt og ressurskrevende som sedler og mynter. Diskriminerende mot eldre, mente redaktøren av Vi over 60. Jeg har imidlertid tro på at dagens pensjonister klarer seg helt fint.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: For første gang noensinne er ikke «cash king»

Påtvunget betalingsmiddel

For at det ikke skal være så mye som en krølla femtilapp igjen i det norske land, skal det riktignok en lovendring til.

Det gjenstår faktisk en rekke lovmessige hindre før næringen kan ta det helt ut.

Norske sedler og mynt er faktisk tvungne betalingsmidler i Norge, men regelverket er uthulet etter tolkningsuttalelser fra Justisdepartementet. Dermed reserverer stadig flere seg mot å ta imot kontanter, med ulike begrunnelse – som at det ikke «medfører vesentlig merutgift eller annen ulempe for betaleren».

Etter at skattedirektøren påpekte at kontanter muliggjør en svart økonomi, sa finansminister Siv Jensen at hun skal gjennomgå lovene som regulerer retten til å betale med fysiske penger. Utfallet av gjennomgangen ønsket hun ikke å spå om. Samtidig har organisasjonen «JA til kontanter», som stortingspolitiker Jørun Rytman (Frp) har vært med på å stifte, fått stor oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finans Norge når trolig ikke målet sitt om et helt kontantløst Norge innen 2020. Det er det for mye motstand til. Men i praksis vil stadig flere, selv den eldre generasjonen, velge elektroniske betalingsformer som Vipps, mCash og bankkort. Det er rett og slett mer praktisk.

Så, ja du vil ha lov til å betale for varer med kontanter i 2020, men du vil trolig ikke foretrekke det. Og stadig flere restauranter og andre aktører vil reservere seg mot det. Så hva er egentlig vitsen med å tviholde på kontantene?

Les også:

500 lag og foreninger har sluttet å bruke kontanter

Redusert myntbruk kan bety oppsigelser