Fagforening anklager oljeselskap for bajaskultur

Goliat-plattformen får ikke gjenoppta produksjonen før Eni Norge kan garantere for sikkerheten.
Goliat-plattformen får ikke gjenoppta produksjonen før Eni Norge kan garantere for sikkerheten. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et halvt år etter oppstart har italienske Eni meldt inn 13 hendelser og fått to pålegg knyttet til Goliat. Fagforeningen Safe mener Eni-ledelsen er preget av en «bajaskultur».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Goliat, som er det første utbygde feltet i Barentshavet, måtte fredag evakuere 51 personer etter et strømbrudd og frykt for sikkerheten. Det var også strømbrudd der i mai, i tillegg til ti andre innrapporterte hendelser.

Fagforeningen Safe sier flere av de ansatte hos operatøren Eni har kontaktet dem og sagt at de føler seg utrygge og frykter for å reise ut igjen. De mener Eni ikke tar sikkerhet på alvor:

– De ansatte stoler ikke lenger på ledelsen i Eni, som har en bajaskultur vi aldri før har sett på norsk sokkel, sier Owe Waltherzøe, organisasjonssekretær i Safe, til Dagens Næringsliv.

Sikkerhet på alvor

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Eni, men selskapets kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff sier til DN at de ikke vil kommentere påstander om bajaskultur i selskapets ledelse. Han sier videre at selskapet tar sikkerheten på største alvor og ikke kjenner til at ansatte skal ha vært redde for å reise tilbake til Goliat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de evakuerte oljearbeiderne er tilbake på plattformen, men produksjonen kan ikke gjenopptas før krav til forsvarlig drift er etterkommet. For hver dag produksjonen er stengt, taper Eni rundt 40 millioner kroner.

Innen tirsdag må Eni levere Petroleumstilsynet en plan for å identifisere og igangsette tiltak:

– De har en jobb å gjøre. Vi har over lang tid brukt store ressurser på oppfølging av Eni og Goliat, det fortsetter vi med. Det er en del de må ta tak i, men vi har en tett og, jeg vil si, god dialog med selskapet, sier pressekontakt Øyvind Midttun i petroleumstilsynet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Granskes

Allerede ved åpningen av Goliat i april gikk alarmen om gasslekkasje, og det har vært en rekke hendelser både før og etter det.

I juni varslet dessuten hovedverneombud på plattformen og tre fagforeninger myndighetene om en rekke bekymringsfulle forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Teknisk Ukeblad beskrev brevet blant annet systematiske unnlatelser i operasjonelt arbeid, gjentatte problemer med den italienske ledelsen og dårlig arbeidsmiljø. Det ble advart om at forholdene før eller senere ville føre til en ulykke på Goliat-plattformen.

Knapt to uker etterpå ble en person truffet av et ståltau og fikk alvorlige skader.

– Hendelsen er fremdeles under gransking hos oss, sier Midttun.

Troms politidistrikt opplyser at de har også etterforsker hendelsen. I tillegg har de hatt to saker til behandling knyttet til Goliat-feltet: En anmeldelse fra Bellona om utslipp og en hendelse der en mann falt over bord fra Scarabeo 8 i 2015.

Les også: Røkkes oljeselskap med funn i Nordsjøen