G20-landene mener å kunne takle følgene av brexit

G20-landenes finansministre og sentralbanksjefer diskuterte i helgen følgene av brexit under sitt møte i Chengdu i Kina.
G20-landenes finansministre og sentralbanksjefer diskuterte i helgen følgene av brexit under sitt møte i Chengdu i Kina. Foto: Pool / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

G20-landene hevder å være godt rustet for å takle de eventuelle økonomiske følgene av at britene forlater EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansministrene og sentralbanksjefene i de 20 største industrilandene møttes i helgen i Chengdu i Kina, der brexit var et sentralt tema under samtalene.

G20-landene medgir at Storbritannias beslutning om å forlate EU skaper usikkerhet i verdensøkonomien, men hevder å være godt rustet til å kunne møte disse.

– G20-landenes medlemmer er godt posisjonert for proaktivt å kunne møte de potensielle økonomiske og finansielle følgene av folkeavstemningen i Storbritannia, heter det i en uttalelse fra møtet.

Ministrene og sentralbanksjefene understreker videre at de håper britene til tross for utmeldelsen fortsatt vil ha et tett forhold til EU.

IMP-prognose

IMF nedjusterte nylig sin globale vekstprognose som følge av brexit og tror verdensøkonomien vil vokse med 3,1 prosent i år og 3,5 prosent neste år, ikke med henholdsvis 3,2 og 3,6 prosent som prognosen lød på i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Usikkerhet rundt det framtidige forholdet mellom Storbritannia og EU vil bidra til ytterligere usikkerhet og tære på tilliten, advarte IMF foran G20-møtet.

Kina advarer

Kina kom også med en advarsel foran G20-møtet og gjorde det klart at landet alene ikke vil være i stand til å bremse en eventuell nedgang i verdensøkonomien som følge av brexit.

– Det er umulig for oss å bære hele verdens byrde på våre skuldre, sa Kinas statsminister Li Keqiang etter et møte med Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Beijing fredag.

Kinesisk økonomi

Kina har med sin sterke økonomiske vekst vært hovedmotoren i verdensøkonomien de siste tiårene, og landet spilte en viktig rolle da finanskrisen rammet i 2008.

Nå har heller ikke Kina tosifret vekst lenger, og fjorårets vekst på 6,9 prosent var den laveste på mer enn 25 år.

I år tror IMF at Kinas økonomi vil vokse med 6,6 prosent, noe som er i tråd med vekstmålet på mellom 6,5 og 7 prosent som myndighetene i Beijing har fastsatt.