EUs finansministre:Spania og Portugal har så dårlig økonomi at de får pengebot av EU

SPANSK VERDIGHET: Demonstranter i «Verdighets-marsjen» i Madrid 22. oktober i fjor protesterte mot fattigdom og innsparinger Spania er pålagt av EU. Nå får Spania EU-bot som øker problemene.
SPANSK VERDIGHET: Demonstranter i «Verdighets-marsjen» i Madrid 22. oktober i fjor protesterte mot fattigdom og innsparinger Spania er pålagt av EU. Nå får Spania EU-bot som øker problemene. Foto: Susana Vera / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang iverksetter EU straffetiltak mot stater som har ulovlig dårlig økonomi i eurosonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ministerrådet i EU vedtok tirsdag å bøtelegge Portugal og Spania med 0,2 prosent av deres brutto nasjonalprodukt, som straff for at statene har for høy gjeld.

Dermed kommer en økonomisk straff på toppen av krisen disse to og andre EU-land har, blant annet med millioner av arbeidsløse.

Les også: – Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

EUs økonomiske og monetære union, ØMU, som eurolandene tilhører, tillater ikke statsgjeld over 60 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det har Portugal og Spania brutt. Det har de ikke vært alene om, men nå vedtok altså EUs finans- og økonomiministre på sitt rådsmøte tirsdag om å iverksette straffen etter Artikkel 126 (8) i traktaten om EUs virkemåte.

Det er første gang det skjer. Nå har de to landene ti dager på seg til å søke om reduksjon av boten, mens EU-kommisjonen har 20 dager på seg til å gjennomføre anmodningen fra ministerrådet.

Les også: EU-presidentene vil ha en enda mer overnasjonal union

Les om vedtaket på EU-ministerrådets hjemmeside