Foreslår å kreve NRK-lisens fra alle husstander

OMSTRIDT: NRK-lisensen kan bli gjort om til en skatt som følger husholdningen.
OMSTRIDT: NRK-lisensen kan bli gjort om til en skatt som følger husholdningen. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens ekspertgruppe foreslår å kreve NRK-avgift fra alle husstander uavhengig av om de har TV. Det vil gi NRK nærmere 300 millioner kroner ekstra i inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens lisensordning, som er tilknyttet fjernsynsapparat, er ikke bærekraftig. Andelen av husstander som har fjernsynsapparater er også fallende, sier lederen for Rimmereid­utvalget, Tore Olaf Rimmereid, til Dagens Næringsliv.

I dag trenger ikke personer som ser NRK gjennom smarttelefoner og PC-skjermer, å betale lisens.

– Det skal ikke være sånn at lovlige gratispassasjer skal kunne se NRK helt lovlig – uten å betale for det, sier Rimmereid.

Det såkalte husholdningsbidraget vil øke NRKs inntekter med 4 til 5 prosent. I 2015 dro NRK inn i overkant av 5,4 milliarder kroner i lisens, noe som betyr at statskanalen kan plusse på rundt 270 millioner kroner til – om modellen blir vedtatt av Stortinget.

– Jeg er litt usikker på om jeg synes denne ordningen er rettferdig, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårsten Eidem Løvaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen er heller ikke særlig imponert.

– Jeg mener dette er lite nytenkende og en dårlig løsning. Den vil naturligvis gi mer penger i kassen til NRK, men for publikum er dette utelukkende negativt, sier hun.

I oktober i fjor satte regjeringen ned ekspertutvalget som skulle foreslå ulike modeller for fremtidig finansiering av NRK. Rapporten overleveres kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fredag.