Flere langtidsledige – Nav håper folk flytter på seg

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langtidsledigheten øker, særlig på Sørvestlandet, ifølge en ny analyse fra Nav. Etaten håper de ledige vurderer å bytte bosted eller yrke for å få seg jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten viser at det historisk har gått relativt raskt å finne seg ny jobb i Norge, skriver Klassekampen. Når mange mister jobben, går tiden det tar å søke ny jobb først ned, men den stiger når ledigheten blir varig. I tillegg kan det å ha vært uten jobb i seg selv bli et hinder for å finne en ny.

– Tallene viser tydelig at det er negativt å gå lenge ledig. Å komme seg inn i arbeidsmarkedet, selv om man ikke får drømmejobben, og så søke videre derfra, er bedre enn å være kresen til å begynne med, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

– Det er viktig at man er åpen for å bytte yrke eller bransje. Spesielt de som opplever ledighet på Sørvestlandet bør vurdere å flytte på seg, sier Åsholt.

Det er store geografiske forskjeller i hvordan arbeidsledigheten utvikler seg. Rogaland har lenge ligget langt nede på listen, men er nå på topp med 4,6 prosents ledighet. Det er blitt 47 prosent flere ledige i fylket. I Oslo har arbeidsledigheten falt med 5 prosent i løpet av et år.