Stemmer/Penger:Bruk mest tid på de «kjedeligste» sidene i prospektet!

Du bør bruke minst tid på å se på bilder i prospektet, mener forbrukerrådgiver i NEF.
Du bør bruke minst tid på å se på bilder i prospektet, mener forbrukerrådgiver i NEF. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klar for visning? Husk å laste ned prospektet på forhånd, og les det! Og det er ikke sidene med bilder du bør bruke mest tid på!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Carsten Henrik Pihl
Forbrukerrådgiver, NEF

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møt Carsten Pihl:

Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund. Du kan stille ham spørsmål ved å ringe på 4000 01 02 mandag – torsdag 10.00 – 14.00. Du kan også sende inn spørsmål på nef.no/forbruker.

Boligkjøpere bruker for lite tid på papirene som følger med boliger til salgs, viser en undersøkelse fra Eie Eiendomsmegling i fjor. De har analysert hvordan de digitale prospektene blir lest av dem som er på boligjakt.

Undersøkelsen avslører blant annet at førstegangskjøpere er dårligere til å lese papirene enn andre.

Les også: Spår store endringer for boligkjøp

Feil fokus.

Det som også er urovekkende er at det brukes mest tid på bilder og drømmer, minst tid på de viktige vedleggene til prospektet: Takst, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjema.

Mitt klare råd er: Bruk mest tid på de sidene som er uten bilder – og les gjennom før visning!

Her finner du de viktigste opplysningene

Det å overse viktig informasjon i dokumentasjonen, kan koste boligkjøpere dyrt. Jeg snakker fra tid til annen med boligkjøpere ikke lest dokumentasjonen godt nok.

Dermed har de ikke sett hva som må gjøres med boligen, og stiller med for høye forventninger i budrunden. Resultatet er at de legger inn for høye bud i forhold til det som må gjøres med boligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør megleren: Er det noe du lurer på, så ta kontakt med eiendomsmegleren som selger boligen – gjerne før visning. Megleren kan fortelle mer om hva noe betyr, betydningen, og hva det kan ha av utslag på verdien.

Les også: – Rentemedisin kan gi sterke bivirkninger

Her er en liten gjennomgang av det som følger med prospektet:

Takst eller boligsalgsrapport

Takst er et dokument der takstmannen gir en beskrivelse av boligen og setter sin oppfatning av hva som er markedsverdi. Takstmannen gir også opplysninger om hva han mener boligen ville koste ny i dag (teknisk verdi), hvor mye som skal trekkes for alder og slitasje, samt hva som er tomteverdien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligsalgsrapporten er en vesentlig grundigere beskrivelse av boligen der takstmannen vurderer om det er skader eller mangler som kan oppdages uten å «åpne» konstruksjonen. Takstmannen gir også en referanse til normal levetid for en bygningsdel. Dermed gir boligsalgsrapporten mye bedre oversikt over hva som må gjøres med en bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligsalgsrapport brukes i deler av landet, men ikke noe særlig på Østlandet og i Oslo-området.

Les også: Hadde vi tålt en styringsrente på fem prosent i dag?

Egenerklæringsskjema

Blant salgsdokumentene finner du også selgers egenerklæringsskjema. Der forteller selgeren om det er feil og mangler man kjenner til i boligen. Noen ganger står det hva feilene går ut på, noen ganger er det litt kryptisk (eller skriften litt uleselig). Dette er et viktig dokument. Studere dette grundig og lag en spørreliste til visningen – eller ring eiendomsmegleren på forhånd.

Les også: Sjekklistefor visning

Tinglyste rettigheter

Du skal i dokumentasjonen få klarlagt hvilke rettigheter som er tinglyst på eiendommen – altså rettigheter andre eiendommer har på eiendommen du ser på (det som jurister kaller «servitutter»).

Dette gjøres noen ganger i teksten, og noen ganger ligger det ved en grunnboksutskrift, som viser hva som er tinglyst på eiendommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skal også få beskjed om andre rettigheter som «din» eiendom har, som for eksempel veirettigheter, brønnrettigheter, rett til båtfeste på annens tomt.

Tegninger og kommunale opplysninger

I salgsoppgaven finner du også de opplysningene som kommunen har gitt til megler om eiendommen. Dette er informasjon om reguleringer og andre forhold rundt eiendommen.

Det vil ofte også være tegninger av boligen, og kart over tomten. Noen ganger er ikke disse med som vedlegg, men eiendomsmegleren kan gi de ut på forespørsel.

Tomtekartet er det lurt å se på – blant annet for å sjekke hvor tomtegrensen faktisk går, ikke bare hvor gjerdene står!