Forlikspartnerne lover nye skattekrangler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteforliket vil ikke rydde av veien de politiske feidene om skatt og fordeling, forsikrer erkerivalene Høyre og Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Arbeiderpartiet skulle finne sammen med Frp og Høyre i et bredt forlik om bedriftsbeskatning og formuesskatt, var langt ifra gitt på forhånd. Så syder det da også av uenighet under overflaten.

– Høyre, Frp, KrF og Venstre er enige om å jobbe for å redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital. Arbeiderpartiet vil øke den, sier Høyres Siri A. Meling.

Uenige

Også Aps Marianne Marthinsen understreker at partiene står langt fra hverandre når det gjelder satsen på formuesskatten.

– Vi har vært og er fundamentalt uenige i det som har vært hovedprioriteten i skattekuttpolitikken til regjeringen – kutt i formuesskatten til de mest velstående. Men vi er for å gjøre formuesskatten bedre, sa hun under pressekonferansen om skatteforliket i vandrehallen på Stortinget onsdag.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi valgte å understreke at partiet hans fortsatt skal stå på barrikadene for lavere skatter og avgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir mange spennende diskusjoner om skattenivået framover, sier han.

Kritikk

De elleve næringsorganisasjonene i den såkalte Alliansen for privat eierskap kritiserer skatteforliket for ikke å gå langt nok i å kutte i selskapsskatten og formuesskatten.

Fra SV er kritikken stikk motsatt. Partiets finanspolitiske talsperson Snorre Valen mener Ap har gjort seg til gissel for høyresiden.

– Jonas Gahr Støre kan ikke lenger med troverdighet anklage regjeringen for å gi store skattelettelser til dem som har mest fra før. Med Arbeiderpartiets velsignelse legger skatteforliket nå opp til nøyaktig det samme, sier Valen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV står utenfor enigheten om en skattereform på Stortinget, som blant annet innebærer en ny modell for formuesskatt. Konkret går stortingsflertallet inn for en skatterabatt på 20 prosent på verdifastsettelsen av aksjer og driftsmidler. Skattegrunnlaget blir dermed det samme som for næringseiendom og sekundærbolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansskatt

Regjeringens samarbeidsparti Venstre er sterkt kritisk til et av punktene i forliket og åpner for å trekke støtten til en finansskatt som innføres fra neste år, og som skal gi 3,5 milliarder kroner i inntekter til staten.

– Det kommer ingen blankofullmakt fra vår side. Vi forbeholder oss retten til å se modellen som blir presentert før vi går med på å innføre en ekstraskatt for én bestemt næring, sa finanspolitisk talsperson Terje Breivik i Venstre under pressekonferansen i vandrehallen onsdag.

– Det er vanskelig å se for seg at dette kan gjøres uten at forsikringer og lån blir dyrere for vanlige folk, la han til.

Også Finans Norge har kritisert skatten, som ble lansert av regjeringen allerede i fjor høst. Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum er på sin side godt tilfreds med finansskatten. Han hevder staten går glipp av rundt 8 milliarder kroner i året som følge av finansnæringens momsfritak.

Les også: SV langer ut mot Ap og skatteforliket

Les også: Mot enighet om skattereform på Stortinget