Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser

Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og Yngve Slyngstad, som leder avdelingen i Norges Bank som forvalter Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, la i mars fram fondets årsrapport. Fredag skal de svare på finanskomiteens spørsmål om stortingsmeldingen om oljefondet.
Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og Yngve Slyngstad, som leder avdelingen i Norges Bank som forvalter Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, la i mars fram fondets årsrapport. Fredag skal de svare på finanskomiteens spørsmål om stortingsmeldingen om oljefondet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Panama-avsløringene har satt fart i kravet om strengere regler for oljefondets befatning med skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond utland (SPU), eller oljefondet, drøftes i en åpen høring på Stortinget fredag.

Fra Tax Justice Network Norge er budskapet klart: Oljefondet må avvikle sine kontorer i skatteparadiser, og det må stilles større krav til fondet som eier.

– Vi forventer at oljefondet blir en tydelig eier og behandler skattesnusk som et etisk spørsmål på lik linje med andre ting de anser som etisk forkastelig, som brudd på menneskerettighetene, sier daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen.

I høringen stiller finansminister Siv Jensen (Frp), sentralbanksjef Øystein Olsen og oljefondets leder Yngve Slyngstad for å svare på spørsmål fra Stortingets finanskomité. Tax Justice Network er blant de mange organisasjonene som deltar.

Forventninger

Nylig demonstrerte 40 organisasjoner utenfor Stortinget med krav om at oljefondet trekker seg ut av skatteparadiser. Panama Papers-avsløringene har gitt kravet ny aktualitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må begynne å stille oss selv spørsmålet om hva vi vil tjene penger på, sa initiativtaker Petter Slaatrem Titland i Attac Norge da.

En gjennomgang Klassekampen foretok i april av oljefondets portefølje, viste at det har plassert nærmere 200 milliarder kroner i stater med svært lavt skattenivå. Fondet har også kontorer i skatteparadiser.

Jacobsen peker på at det er flere grep oljefondet kan ta for å styrke arbeidet mot skattesnusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det bør utarbeides et nytt, eget forventningsdokument om skatt og åpenhet, sier hun til NTB.

Der bør oljefondet kreve at selskaper det investerer i, redegjør for sine strategier for skatteplanlegging og er åpne om sine selskapsstrukturer, mener hun.

Tax Justice Network viser til at det er flere år siden oljefondet uttalte at det jobbet med et forventningsdokument om skatt og skatteparadiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får gehør

På Stortinget vinner organisasjonenes krav gehør.

– Allerede i vår kan Stortinget vedta å trekke oljefondets selskaper ut av skatteparadiser og pålegge statseide og deleide selskaper å unngå befatning med skatteparadiser i sin virksomhet, sa SV-nestleder Snorre Valen til NTB nylig.

Stortinget har tidligere stemt ned forslag om å forby oljefondet på generelt grunnlag å gjøre slike investeringer.

SV har fått med seg Venstre, De Grønne og Senterpartiet på laget. Men da stortingsmeldingen ble lagt fram 5. april, unngikk finansministeren å svare på om dagens regler gir et godt nok vern mot skatteunndragelser. Hun viste til fredagens høring. Senere har Jensen lettet litt på sløret.

– Det har vært full åpenhet om at Norges Bank bruker datterselskaper som del av forvaltningen av SPUs investeringer i unotert eiendom, skrev hun i Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til kravet om at unoterte selskaper skal være etablert i land som Norge kan kreve skatteopplysninger fra.

– Både Luxembourg og USA tilfredsstiller disse kravene, sier Jensen.

Hun erkjenner at tydeligere forventninger fra eiere og økte krav til åpenhet og rapportering kan «motvirke effekten av hemmeligholdet som lukkede jurisdiksjoner tilbyr. (©NTB)»