Forsvaret tjener lite på privatisert renhold

Det er lite penger å tjene på å si opp de offentlig ansatte renholdere i Forsvaret og inngå avtale med det private selskapet ISS, viser kontrakten som er inngått.
Det er lite penger å tjene på å si opp de offentlig ansatte renholdere i Forsvaret og inngå avtale med det private selskapet ISS, viser kontrakten som er inngått. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret sa opp egne renholdsarbeider og inngikk i stedet en syv års avtale med ISS om renhold, som vil koste 1,8 milliarder kroner. – Jeg er sikker på at de ikke vil tjene penger, sier tillitsvalgt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renholdskontrakten som Forsvaret har inngått med det multinasjonale selskapet ISS, vil koste det offentlige minst 1,8 milliarder kroner, fremkommer det i en kunngjøring i den offentlige databasen Doffin.

Dette vil føre til en årlig kostnad på 263 millioner kroner de neste syv årene. Det beløpet er omtrent på samme nivå som når arbeidet utføres av egne ansatte, viser beregninger.

Forsvarsbygg har selv anslått de tidligere kostnadene for renhold til noe i overkant av 300 millioner kroner i året.

Men inkludert i det beløpet er også kostnader til stab og kontrolledd, noe som er anslått til om lag 50 millioner kroner i året. Og store deler av de kostnadene vil Forsvaret fortsatt måtte betale, selv om selve renholdet er privatisert.

– Jeg er sikker på at de ikke vil tjene penger på ISS-avtalen, sier Ann Berit Sagedal, sentral tillitsvalgt i Forsvarsbygg for LO-forbundet NTL, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært en politisk styrt prosess. Den har vært tøff for de ansatte, som ikke har vært ivaretatt slik vi er vant til fra statens side, sier hun.

Taper pensjon

For tiden arbeider Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) med en oversikt som skal vise de samlede kostnadene for fremtidig renhold, som fagforbundet skal ha blitt lovet innsyn i.

Det var i januar at det ble kjent at ISS Facility Services AS vant konkurransen og ble landsdekkende leverandør av renhold til forsvarssektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter Forsvaret er lurt for 264 millioner

Den gang sa både Petter Jansen, sjef FLO, og Hans John Øiestad i ISS at de begge var «meget fornøyd» med avtalen.

​​​​​​​​– Det er nok Norges mest profesjonelle leverandør av renholdstjenester Forsvaret nå inngår kontrakt med, sa oberst Steinar Hannestad i Forsvarsstaben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å privatisere renholdet i Forsvaret har direkte berørt nærmere 400 ansatte i det tradisjonelle kvinneyrket. Mer enn 150 av disse har vært over 55 år gamle.

Beregninger NTL har gjort viser at en ansatt som mister sitt medlemskap i Statens Pensjonskasse vil tape 1,5 millioner kroner i pensjon.

135 blir med til ISS

I avtalen har ISS forpliktet seg til å tilby alle som ønsket det, å fortsette i jobben, og at de minimum er garantert jobb i ett år etter overdragelsen som formelt finner sted 25. april.

– Men ISS skal redusere antallet renholdere med en tredjedel, så folk skal altså jobbe mer, påpeker Sagedal.

Hun opplyser at om lag 60 renholdere har fått fortsette i Forsvaret. Bare om lag 135 tidligere ansatte i Forsvarsbygg blir med over til ISS, mens de øvrige enten har funnet seg ny jobb eller gått ut i pensjon, sier Sagedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvarssjefen: Økonomien er ikke bærekraftig

Den LO-tillitsvalgte sier også at det er en fordel med at en seriøs aktør som ISS fikk kontrakten, det er at man der i hvert fall har inngått tariffavtaler med AFP-ordning for sine ansatte.

ABC Nyheter har ikke lyktes med å få en kommentar fra ISS til milliardkontrakten med Forsvaret.