Norge pumper millioner inn i Ukraina, men:Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon

IMF-MISTILLIT TIL UKRAINA: Det internasjonale pengefondet IMFs administrerende direktør Christine Lagarde (til høyre) mener korrupsjonen fortsatt florerer under Ukrainas president Petro Porosjenko.
IMF-MISTILLIT TIL UKRAINA: Det internasjonale pengefondet IMFs administrerende direktør Christine Lagarde (til høyre) mener korrupsjonen fortsatt florerer under Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: Sergei Chuzavkov / Ap/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten en en kraftig skjerping av kampen mot korrupsjon og elendig styresett, varsler IMF at de kan avvikle sin støtte til Ukraina. I oktober lovet Børge Brende økt pengestøtte fra Norge som følge av «reell vilje til dyptgripende reform» i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet IMF kom forrige uke med usedvanlig skarp uttalelse mot manglende framgang i Ukrainas oppgjør med korrupsjon.

Det skjer bare fire måneder etter at utenriksminister Børge Brende (H) roste myndighetene i Kiev for det motsatte:

– Ukraina har vist reell vilje til dyptgripende reform og europeisk integrasjon. Dette er et modig og riktig valg som fortjener vår fortsatte støtte, sa Brende 7. oktober 2015.

Brende kunngjorde at regjeringen derfor ville øke støtten til Ukraina med 80 millioner kroner, til ca. 390 millioner kroner i 2016. Dette var før de omfattende kuttene i bistandsbudsjettet som ble gjort, så beløpet ble til slutt redusert.

Betydelige summer går likevel fra Norge til Ukraina. I 2015 ble det bevilget 310 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest i september ble det utbetalt 200 millioner til myndighetene i Kiev, meldte Utenriksdepartementet.

Norge betaler direkte til Ukraina, men kobler til programmene som lages for Ukraina av IMF og Verdensabanken. I august i fjor ga styrene i de to organene klarsignal til å utbetale støtte til Ukraina.

Les også: Politisk krise kan punktere Ukrainas livbøye

Minister ga opp på grunn av korrupsjon

Drøyt 100 av de norske millionene ble sendt direkte som påfyll til det ukrainske statsbudsjettets post for korrupsjonsbekjempelse og bedre styresett.

Spørsmålet nå er hvordan de har blitt anvendt. For korrupsjon og vanstyre fortsetter i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børge Brendes beskrivelse av reformvilje er nemlig milevidt fra beskrivelsen Ukrainas økonomi- og handelsminister inntil nylig, Aivaras Abromavicius gir.

Det som fikk dråpen til å flyte over for IMF, ifølge en pressekonferanse hos IMF i Washington 11. februar, var at Abromavicius brått trakk seg fra regjeringen 3. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med sin forgjenger begrunnet Abromavicius det med at reformer og antikorrupsjonstiltak effektivt blir stoppet.

– Enhver reform av systemet blir blokkert. Det dreier seg om mer enn manglende støtte eller politisk vilje. Jeg nekter å være del av et slikt system, sa han til BBC.

En rekke land, inkludert Sverige, men ikke Norge, uttrykte skuffelse over at han som en ivrig reformtilhenger, trakk seg.

«Jeg er bekymret for Ukrainas sene framgang i å forbedre styresett og bekjempe korrupsjon, og å redusere påvirkningen fra egeninteresser i utformingen av politikk.», skriver Lagarde i sin melding om Ukraina (ABC Nyheters oversettelse).

«Uten nye betydelige anstrengelser for å styrke reformer i styresett og bekjempe korrupsjon, er det vanskelig å se hvordan IMF-støttede programmer kan fortsette og bli vellykkede.», skriver IMF-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ukraina vedtok nytt statsbudsjett

IMF-milliard til oligarkens lomme

– Norge ønsker å være en pålitelig og langsiktig partner for Ukraina. Vår støtte er imidlertid ikke uforbeholden. Ukrainas fremtid beror på at landet makter å gjennomføre dyptgripende reformer, sa statssekretær Tore Hattrem Utenriksdepartementet i en pressemelding da han besøkte Ukraina 7. - 9. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er vanskelig under enhver omstendighet, og spesielt når landet samtidig står overfor væpnet aggresjon. Ukraina har behov for vår støtte, men vi må samtidig stille klare krav til resultater, sa Hattrem i noe som lyder som en forsiktig justering av oktober-signalene fra utenriksminister Brende.

Bloggeren Pål Steigan undres derimot på hvorfor IMF først nå viser tegn til uro.

Han påviste allerede i august i fjor at 1,8 milliarder dollar av støtten fra IMF ble overført til den private banken PrivatBank kontrollert av den styrtrike oligarken Igor Kolomoiski.

Den tyske avisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten skrev at denne kjempesummen som skulle gå til å stabilisere økonomien i Ukraina, via ulike transaksjoner i stedet ble manøvrert til utlandet.

Les også: Russland vraker frihandelsavtalen med Ukraina