Tine tar Synnøve Finden-ost til retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tine går til tingretten med krav om at Synnøve Finden ikke markedsfører en ny ost som «jarlsbergost-type».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ti dager skal Synnøve Finden etter planen lansere en ny halvfast ost som selskapet har gitt navnet «Kongsgård – en jarlsbergost-type fra Synnøve». Hovedkonkurrent Tine reagerer på dette og har bedt Synnøve Finden kutte referansen til det selskapet mener er deres registrerte varemerke Jarlsberg.

– Vi synes konkurranse er flott. Det gir mangfold og flere alternativer for forbruker. Tine har ingen intensjoner om å hindre Synnøve Finden i å lansere eller selge osten de har utviklet, men vi kan ikke akseptere at de bruker det Tine-eide varemerket Jarlsberg for å markedsføre og selge den, sier konserndirektør Kathrine Mo i Tine.

I dag selger Tine 27 tonn årlig av sin Jarlsberg, omtrent halvparten i utlandet, delvis produsert på lisens.

Til retten

Tine leverte onsdag en begjæring om midlertidig forføyning til Follo tingrett med krav om at det nye osteproduktet til Synnøve Finden ikke går ut i markedet uten at teksten på emballasjen endres og at det ikke refereres til Jarlsberg i markedsføringen av produktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Synnøve Finden bestrider Tines rettskrav og svarer på reaksjonen med at tradisjonen med ost av jarlsbergtype i Norge går mye lenger tilbake enn de 60 årene Tine har hatt monopol på å lage den.

– Selv om den faglige betegnelsen er propionost, er det ingen som vet hva det er. Alle i Norge kaller denne for jarlsbergost-type, sier kategoridirektør Magnus Tollefsen i Synnøve Finden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier til NTB at Synnøve Finden må kaste store mengder ost dersom de ikke får selge de allerede ferdigpakkede varene.

Krangel om definisjon

Follo tingrett ville onsdag ikke kommentere om retten hadde mottatt noe rettskrav fra Tine. En slik forføyning om øyeblikkelig stans i salg kan ilegges for «å avverge vesentlig skade eller ulempe"».

Det foregikk en hissig kamp om hva som var rett oppfatning etter at saken ble offentlig kjent onsdag morgen. På det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia var artikkelen om Jarlsbergost flittig redigert og tilbakestilt om hvorvidt osten var et registrert varemerke fra Tine eller ikke. I det ikke like demokratiske oppslagsverket Store Norske leksikon nevnes derimot ikke Tines navn ved et ord, men det oppgis at Jarlsbergosten ble utviklet på 1950-tallet og oppkalt etter en lignende ost.

– Den nye osten fikk navnet Jarlsberg etter en sveitserostlignende type som ble laget ved flere ysterier i Vestfold på slutten av 1800-tallet. Opphavsmannen til denne var gårdbrukeren og meieripioneren Anders Larsen Bakke (1815– 99), står det i leksikonet.