Over 150.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri

Mange er naive og altfor slepphendte med sensitiv informasjon, og dermed er de lett utsatt for ID-svindel, mener Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsansvarlig i Risk Information Group.
Mange er naive og altfor slepphendte med sensitiv informasjon, og dermed er de lett utsatt for ID-svindel, mener Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsansvarlig i Risk Information Group. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste to årene har over 150.000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri, viser en ny NorSIS-undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er det en liten økning av ID-tyverier sammenlignet med tidligere år. På samme tid blir også sakene større, skriver NRK.

– Det har blitt omsatt for over millionen. Nå går de på veldig mange ofre og utnytter dem helt til de blir tatt, sier Christian Meyer, seniorrådgiver i NorSIS.

Leder for vinningsgruppa ved Sentrum politistasjon i Oslo, Roar H. Kvassheim, sier at de fleste ID-tyveriene skjer på internett.

– Blant annet blir det kjøpt varer på nettet ved å opprette kredittavtaler og nedbetalingsordninger. ID-tyven henter ut varene, og den fornærmede får regningen i etterkant. Det blir mye trøbbel for dem som må bevise at det ikke var de som bestilte varene, sier han.

Les også: Mann dømt for svindel med kameratens BankID

Kjell-Ola Kleiven, sikkerhetsansvarlig i Risk Information Group, tror organiserte kriminelle står bak mye av ID-svindelen, og mener mange er naive og altfor slepphendte med sensitiv informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man kan aldri sikre seg hundre prosent, men det kan hjelpe å være bevisst på hva man deler av personlig informasjon, forklarer Meyer i NorSIS.

– Det viktigste er å være forsiktig med personalia i sosiale medier, ha lås på postkassen utenfor huset og makulering av søppel, sier han.

Les også: Kvinne (90) svindlet av mann som utga seg for å være fra NRK