Krever svar om Statoil-milliarder i Angola

Stortingsrepresentant og nasjonal talsmann Rasmus Hansson i MDG har sendt brev til kontrollkomiteen på Stortinget angående en utbetaling Statoil gjorde i Angola i 2012.
Stortingsrepresentant og nasjonal talsmann Rasmus Hansson i MDG har sendt brev til kontrollkomiteen på Stortinget angående en utbetaling Statoil gjorde i Angola i 2012. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere partier ønsker at Stortingets kontroll- og kommunikasjonskomité skal se nærmere på en utbetaling på 3,1 milliarder kroner Statoil gjorde i Angola i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2012 overførte Statoil 3,1 milliarder kroner til regjeringen i Angola i såkalt signaturbonus, ifølge selskapets årsrapport.

Nå vil flere partier ha saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, for å få svar på hvor milliardene har tatt veien, og om Statoil kan være involvert i korrupsjon i Angola, skriver Klassekampen.

Det er Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) som har tatt initiativ til å få opp saken i komiteen, og han får støtte av Arbeiderpartiet og SV. Oljeministeren fikk spørsmål om saken fra Venstre-leder Trine Skei Grande i november i fjor, men Hansson ønsker et grundigere svar denne gangen.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil opplyser at signaturbonusen er betalt til det statlige angolske oljeselskapet Sonangol, men vil ikke gi flere detaljer.

– Signaturbonus er en del av skatte- og avgiftssystemet i noen land, som USA og Angola. Statoil ble tildelt lisenser i Kwanza-bassenget i 2011, og avtalen innebar at Statoil skulle betale 3,1 milliarder kroner i signaturbonuser. Pengene er betalt til Sonangols offisielle kontoer i Angola. Det er ikke kontoer som tilhører privatpersoner. Det er så detaljerte vi kan være, sier han til Klassekampen.