Verste august-tall for økonomien i Asia på flere år

En investor følger med på aksjekursene ved børsen i Kuala Lumpur i Malaysia.
En investor følger med på aksjekursene ved børsen i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: Olivia Harris / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

August ble den verste måneden på flere år for økonomien i Asia. Også Norge har fått merke de globale svingningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppbremsingen i kinesisk økonomi har satt sitt preg på aksjemarkedene i hele verden i august, men spesielt i Asia. Den bredeste MSCI-indeksen, for Asia og stillehavsområdet utenfor Japan, noterte den verste månedlige utviklingen siden 2012, med en nedgang på ti prosent.

Nikkei-indeksen i Japan hadde en nedgang på 8,2 prosent i august, den største månedlige nedgangen siden januar 2014, mens sørkoreanske myndigheter melder om det verste eksportfallet på seks år, med 14,7 prosent.

Kinesiske aksjemarkeder har mistet omtrent 40 prosent av verdien siden midten av juni, til tross for hjelpepakker fra myndighetene.

Les også: Bloom­berg: – Kinesiske myn­dig­he­ter sikret børsrally

Svakt marked i Oslo

Også Oslo Børs har hatt en tøff augustmåned, selv om den ikke kan sammenlignes med de til dels svært dramatiske tallene fra Asia. Uroen i Kina har smittet over på alle verdens markeder, og her hjemme endte hovedindeksen 7,4 prosent lavere ved slutten av måneden enn ved starten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og da har børsen hentet seg inn en del den siste uken. Den foreløpige bunnen ble nådd 24. august, da indeksen endte på 555,25 poeng, drøyt 13 prosent lavere enn på månedens første handelsdag.

Les også: Oslo Børs fort­set­ter å hente seg inn etter fallet

Lav oljepris

En oljepris på berg-og-dal-bane har også satt sitt preg på norsk økonomi og på kronen. Riktignok kostet nordsjøolje noe mer på månedens siste dag enn på den første, men igjen har tidligere tap blitt kompensert av en oppgang den siste uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et fat kostet mandag kveld 53,03 dollar, mens prisen var nede i 42,43 dollar en uke tidligere. Den bunnen kom etter en midlertidig opptur fra forrige bunnotering halvannen uke før: 43,45 dollar fatet.

I løpet av august nådde oljeprisen sitt laveste nivå siden 2009, men på tampen av måneden snudde altså utviklingen i positiv retning. Nye produksjonstall fra USA førte til et byks i oljeprisen mandag, og i løpet av en drøy time mandag kveld steg den med 4 dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Olje­pri­sen opp 4 dollar på én time

Svak start på september

Tirsdag la kinesiske myndigheter fram tall som viser at landets industrisektor har det verre en på tre år.

PMI-indeksen, som viser forventninger blant innkjøpssjefene i industrisektoren, sank til 49,7 i august og er på sitt laveste på tre år. Et tall på over 50 indikerer økning i aktiviteten, mens et tall under 50 tyder på lavere aktivitet.

Tallene så ut til å prege både aksjemarkedene i Shanghai og i Hongkong, som begge falt ved åpning tirsdag. I Tokyo falt både Nikkei-indeksen og Topix-indeksen ved start.

Les også: Kraftig børs­opp­gang i Kina