Varsler gransking av Varoufakis-plan

Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gresk påtalemyndighet innleder en gransking av tidligere finansminister Yanis Varoufakis' plan B for den greske økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varoufakis har fortalt at han la planer for et parallelt betalingssystem i kriserammede Hellas basert på statlige gjeldsbrev. I forberedelsene til et slikt system fikk han en hacker til å bryte seg inn hos ligningsmyndighetene for å skaffe nødvendig informasjon.

Les også: Tsipras tror på gjeldslettelser

Granskingen skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ikke konsentrere seg om Varoufakis som person på grunn av hans immunitet som folkevalgt. I stedet skal presseoppslag om saken gjennomgås i et forsøk på å se om personvernreglene ble brutt i arbeidet med planen.

Det skapte bølger i både Aten og Brussel da avisa Kathimerini offentliggjorde opptak fra et telefonmøte Varoufakis deltok på tidligere i sommer etter at han hadde gått av som finansminister.

Der redegjorde han for hvordan han satte sammen en gruppe på fem til å jobbe med et parallelt betalingssystem basert på statlige gjeldsbrev som skulle fungere som parallell valuta om bankene måtte stenge.

I et blogginnlegg onsdag forsvarer Varoufakis alle tiltak han og regjeringen tok i løpet av krisen, og sier det var for å sikre gresk likviditet.

– Jeg bærer anklagene som en æresbevisning, skriver han.