Schäuble spent på grekernes forslag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ingen mulighet for å hjelpe Hellas uten et nytt låneprogram, og landets framtid ligger i den greske regjeringens hender, påpeker Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter den greske folkeavstemningen venter vi spent på EU-toppmøtet i kveld, på hva slags forestillinger den greske regjeringen har, sa Schäuble på vei inn til eurogruppens finansministermøte i Brussel tirsdag ettermiddag.

– De har ført en vellykket kamp for ikke lenger å ha et låneprogram, og de fikk et bredt flertall i folkeavstemningen. Det respekterer vi. Men det finnes ingen mulighet innen eurosonens rammer for å hjelpe Hellas uten et program. Selvfølgelig har EU en forpliktelse overfor Hellas, men den beslutningen ligger helt og holdent hos den greske regjeringen, og vi venter spent, sa en ordknapp Schäuble.

Fire scenarioer

Den tyske avisa Der Spiegel har listet opp fire mulige utfall for den pågående Hellas-krisen.

* 1. Eurolandene går med på å slette deler av gjelden og blir enige med Hellas om en tredje krisepakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* 2. Eurolandene sletter deler av gjelden. Ingen enighet om ny krisepakke, i stedet starter forberedelsene til ordnet retrett fra eurosonen for Hellas.

* 3. Ingen gjeldslette, men forhandlingene fortsetter.

* 4. Ingen gjeldslette, og forhandlingene strander. Resultatet blir en ukontrollert «grexit».

– Det kommer til å bli veldig vanskelig

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem var ikke spesielt optimistisk på vei inn til nevnte hastemøte.

– Det kommer til å bli veldig vanskelig, var hans korte kommentar.

Den greske befolkningen har sagt et rungende nei til det siste forslaget fra kreditorene i EU og IMF om å gå med på reformer og kutt mot å få flere lån. Tålmodigheten er tynnslitt blant de andre eurolandene når grekerne nå ber om nye forhandlinger om en helt ny låneavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren er at grekerne ryker ut av hele valutasamarbeidet.

– Jeg skal være ærlig. Jeg utelukker det ikke, sier Slovakias finansminister Peter Kazimir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Realistisk

«50-50» er beregningen Maltas Edward Scicluna legger til grunn.

– Ordet grexit nevnes som en mulighet. Det er en realistisk mulighet, men vi må vurdere begge deler, sier han til pressen i Brussel.

Heller ikke EU-kommisjonens eurosjef Valdis Dombrovskis vil utelukke et slikt utfall «om tilliten ikke bygges opp igjen, om det ikke kommer på plass noen troverdig reformplan».

– Men det er ikke målet vårt, understreker han.

Tung jobb

Grekernes ferske finansminister Euklid Tsakalotos har fått jobben med å få til en ny avtale med kreditorene. Han hastet forbi pressen uten kommentar tirsdag.

De andre eurolandene venter på nye forslag fra Tsakalotos, og de understreker at disse er nødt til å inneholde betydelige reformer. Noe den greske befolkningen altså har sagt nei til.

– Døren er åpen, men det har sine betingelser, sier finske Alexander Stubb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan uansett ikke få et resultat som skader troverdigheten vår, understreker Dijsselbloem, om hva eurogruppen krever av grekerne.

Haster

Det haster å bli enige om en avtale som kan sikre nye midler i den greske statskassa. Den er bunnskrapt, og allerede 20. juli forfaller avgjørende lån til betaling i Den europeiske sentralbanken.

Samtidig er bankene i Hellas i ferd med å gå tomme for penger, og bankkollaps kan bli resultatet uten en snarlig avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ingen mulighet innen eurosonens rammer for å hjelpe Hellas uten et program. Selvfølgelig har EU en forpliktelse overfor Hellas, men den beslutningen ligger helt og holdent hos den greske regjeringen, og vi venter spent, sier tyske Wolfgang Schäuble.

Innrømmelser

Tirsdag kveld skulle også de 19 stats- og regjeringssjefene i eurogruppen samles. Og statsminister Alexis Tsipras blir trolig avkrevd betydelige innrømmelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver ikke å tvinge dem ut. Vi gjør alt vi kan for å holde Hellas i euroen, men det er opp til dem å ta avgjørelsen, sier Stubb og er ikke villig til å diskutere å «lette den greske gjeldsbyrden».

– Vi må unngå det verste. En grexit vil være et felles nederlag, en forferdelig feil, mener EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.