Forsker: – Merkel i skvis

Tysklands statsminister Angela Merkel er presset fra flere kanter. Her ankommer hun regjeringskontorene i Berlin mandag morgen, dagen etter folkeavstemningen i Hellas.
Tysklands statsminister Angela Merkel er presset fra flere kanter. Her ankommer hun regjeringskontorene i Berlin mandag morgen, dagen etter folkeavstemningen i Hellas. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel står kanskje i sitt livs vanskeligste kamp når det gjelder veien videre for Hellas, mener Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Tyskland snakkes det allerede om at Merkels stilling er svekket, og det er stor diskusjon innad om man skal være solidarisk med Hellas eller si at nok er nok.

– Merkel står i en skvis, og det er klart at dette er kinkig for Tyskland. De vil ikke være det landet som forårsaker at euroen sprekker ved at Hellas går ut.

– I motsatt fall må Merkel få med seg tyske folkevalgte på å gi mer penger til et Hellas som overhodet ikke har levert på noe av det Tyskland har krevd de siste seks årene, sier Bundt til NTB.

En eventuell avtale med Hellas må godkjennes i den tyske forbundsdagen.

Tirsdag skal lederne for de 19 landene i eurosonen møtes for å diskutere Hellas. Merkel har til nå stått hardt på at Hellas må komme opp med konkrete reformer før det kan bli en avtale.

Mens grekerne mener at de har lidd nok under det strenge spareregimet de siste seks årene, mener kreditorene at Hellas ikke har gått langt nok når det gjelder å gjennomføre reformer i blant annet skattevesenet.

– Her er det grunnleggende uenighet. Men mens de krangler om hvilken medisin som er den riktige, så dør pasienten, sier Bundt.