Italia: – Slemme tyskere har ikke skylden for gresk krise

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (t.v.) er blitt et symbol på den tyske motviljen mot å gi Hellas innrømmelser, men ifølge Italias utenriksminister bør grekerne i stedet peke på sine egne ledere. Her holder han pressekonferanse med den nå avgåtte greske finansministeren Yanis Varoufakis.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (t.v.) er blitt et symbol på den tyske motviljen mot å gi Hellas innrømmelser, men ifølge Italias utenriksminister bør grekerne i stedet peke på sine egne ledere. Her holder han pressekonferanse med den nå avgåtte greske finansministeren Yanis Varoufakis. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grekerne kan anklage sine egne ledere for krisen de har havnet i, i stedet for å legge skylden på tyskerne, mener Italias utenriksminister Paolo Gentiloni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krisen i dag skyldes ikke slemme tyskere, ansvaret ligger på greske regjeringer som har fulgt hverandre de siste 15-20 årene, sier han i et intervju med Corriere della Sera.

Tyskland, som er Hellas' desidert største långiver, har vært den drivende kraften bak kravene om strenge reformer og budsjettkutt i bytte mot utbetaling av flere kriselån til Hellas.

Samtidig fastslår Gentiloni at det er sterke kulturelle, historiske og geopolitiske grunner til at Hellas bør bli værende i eurosonen.

– Det faktum at Hellas blir værende i EU og NATO kan ikke være et sekundært element i vår analyse. Og det sier jeg ikke for å rettferdiggjøre det Aten har gjort, eller ikke gjort, de siste månedene, sier han.

Hellas har de siste tiårene vært styrt av regjeringer dominert av Høyre-partiet Nytt demokrati og sosialdemokratiske Pasok. Da venstreorienterte Syriza vant valget i februar, var det første gang partiet fikk regjeringsmakten.