Hellas samler seg bak Tsipras

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har støtte fra opposisjonen i forhandlingene med EU og kreditorene.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras har støtte fra opposisjonen i forhandlingene med EU og kreditorene. Foto: Christian Hartmann / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nesten samlet Hellas stiller seg bak statsminister Alexis Tsipras og kravet om en ny låneavtale med EU og IMF. Men kreditorene varsler en tøff linje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i at de tapte søndagens folkeavstemning, erklærte greske opposisjonspartier mandag at de støtter Tsipras' kamp for en ny låneavtale med EU.

I en felles erklæring, som alle partilederne unntatt lederen for Kommunistpartiet har undertegnet, heter det at partilederne ønsker en avtale med kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) som sikrer tilstrekkelig kapital, troverdige reformer, en plan for økonomisk vekst og en forpliktelse til å starte samtaler om en bærekraftig håndtering av Hellas' enorme gjeld.

– Dette gir støtte til statsminister Alexis Tsipras til å dra til Brussel i morgen og forhandle på vegne av det greske folk, sier forsvarsminister Panos Kammenos, som leder et av de mindre partiene i den greske regjeringskoalisjonen.

Tøff linje

Men hva Hellas har i vente fra sine kreditorer, er foreløpig høyst uvisst. Ifølge Reuters har tyskernes holdning til Hellas hardnet til etter at over 61 prosent av grekerne søndag sa nei til betingelsene for nye kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå må grekerne selv komme med et nytt forslag som skal legges fram foran tirsdagens hastemøte i eurogruppen, understreket Tysklands statsminister Angela Merkel etter et møte med Frankrikes president François Hollande.

– EU har vist solidaritet overfor Hellas. Nå haster det, og derfor må Hellas legge nye forslag på bordet. Situasjonen må løses, sa Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 20. juli forfaller et lån på 3,5 milliarder euro, drøyt 30 milliarder kroner, til Den europeiske sentralbanken (ESB). Datoen blir omtalt som en endelig frist for forhandlingene. Blir ikke partene enige, øker sjansene for at Hellas går ut av eurosonen, en såkalt grexit.

– Vi har døren åpen for Hellas, men jeg må understreke at vi har svært kort tid å løse dette på. Europa står samlet om dette ansvaret. Solidaritet og ansvar er nøkkelordene for de kommende dagene, sier Hollande.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holder pusten

Hellas byttet mandag ut finansminister Yanis Varoufakis, som ikke har vært redd for å tale EU-toppene midt imot, med sin forhandlingsleder Euklid Tsakalotos. Han er regnet for å være hjernen bak Syrizas økonomiske politikk og skal være rundere i kanten enn sin forgjenger.

Samtidig holder grekerne pusten for hva de nærmeste ukene vil bringe.

– Situasjonen er veldig forvirrende. Jeg vet virkelig ikke hva som kommer til å skje, sier 47 år gamle Nikos, som frykter at resten av EU kan ha misforstått folkeavstemningen og tolket den som om grekerne ønsker å forlate eurosonen.

USA ba mandag greske og europeiske ledere om å finne et kompromiss.

– Begge sider bør jobbe mot en bærekraftig gjeldsordning og økonomisk vekst i Hellas, sier president Barack Obamas talsmann Josh Earnest.

Stengte banker

Mandag varslet greske banker at de ikke blir gjenåpnet de nærmeste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig redd for at vi ikke vil få ut flere kontanter de neste dagene. De må virkelig ordne det, senest før uka er omme, hvis ikke bryter det sammen, sier apotekeren Lambros Vritios.

Allerede nå meldes det at enkelte apotek har sluppet opp for viktige medikamenter.

Men mandag kveld kunne mange dra et lettelsens sukk da det ble kjent at ESB inntil videre opprettholder nødfinansieringen på dagens nivå for å hindre at de greske bankene går helt tomme.