Ingen løsning i sikte mens klokken tikker for Hellas

Grekerne sa søndag et solid nei til kreditorenes siste reform- og kuttforslag.
Grekerne sa søndag et solid nei til kreditorenes siste reform- og kuttforslag. Foto: Dimitris Michalakis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Hellas og kreditorene vil starte nye forhandlinger og få på plass en avtale i løpet av de nærmeste dagene, er høyst usikkert. Samtidig blir det stadig mindre penger i greske banker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen var tidligere at bankene i Hellas skulle åpne igjen tirsdag, noe som nå er utelukket:

– Det er 100 prosent sikkert at bankene holder stengt i morgen, sier økonomen Nikos Charitakis ved Universitet i Aten til NTB mandag ettermiddag.

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier bankene vil holde stengt i mange dager framover.

– Bankene i landet har knapt kontanter igjen, sier Bruce.

Les også: Tsaka­lo­tos blir Hellas' nye finans­mi­nis­ter

Snart tom for penger

Mandag ettermiddag skal Den europeiske sentralbanken (ESB) trolig holde møte om nødlånene til Hellas, finansieringen som til nå har sørget for at bankene ikke har gått helt tomme for penger.

– Bankene kan åpne hvis ESB hever taket på krisefinansieringen, men det kommer nok ikke til å skje, mener Bruce.

Han tror det er sannsynlig at ESB opprettholder finansieringen på dagens nivå, mens man venter på at eventuelle nye forhandlinger mellom EU og Hellas eventuelt begynner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om taket holdes på dagens nivå, er det kort tid før bankene går tomme for kontanter, sier Charitakis.

– Minibankene kan trolig holdes i drift i én uke til, med et daglig maksuttak på 60 euro. Etter det er det nok stopp – med mindre en avtale er i boks eller krisefinansieringen fra ESB økes, sier økonomen.

Les også: – Greske banker holder stengt framover

Hardere linje fra Tyskland

Bruce i Nordea Markes sier han har liten tro på at eventuelle nye forhandlinger ender med en avtale:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At kreditorene skulle strekke seg lenger enn det opprinnelige forslaget, er vanskelig å se. Samtidig kan ikke Hellas godta et dårligere forslag enn det folket stemte over, sier Bruce.

Han mener også signalene fra Berlin svekker utsiktene til nye forhandlinger. Talsmann for den tyske regjeringen Steffen Seibert gjorde det mandag ettermiddag klart at det er opp til Hellas å avgjøre om landet ønsker å forbli i eurosonen, og understreket at betingelsene for nye forhandlinger ikke er oppfylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis de siste forsøk på nye forhandlinger kollapser, vil Hellas nok forlate euroen, og det vil bli svært ille for grekerne. Forbruket vil falle, noe som vil ramme alle forbruksrelaterte næringer. Da vil skattegrunnlaget forsvinne, og det vil bli økende arbeidsledighet. Det kan bli streik og mye uro, sier Bruce.

– Vanskeligere enn før

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem gjorde det mandag ettermiddag klart at det greske nei-et ikke bringer Europa nærmere en løsning på krisen i Hellas.

– Resultatet i folkeavstemningen bringer oss ikke nærmere en løsning. Når forslag avvises, gjør det bare ting vanskeligere, fastslår Dijsselbloem.

Nikos Charitakis ved Universitet i Aten tror på sin side at det i løpet av uken vil ligge en avtale på bordet mellom Hellas og kreditorene:

– Statsminister Alexis Tsipras må komme hjem fra Brussel med en avtale i løpet av de nærmeste dagene. Det krever både folket og alle de politiske partiene. Hellas ønsker ikke å forlate euroen. Avstemningen var om lånepakken, ikke euroen, selv om det ofte fremstilles slik, mener Charitakis.