Putin gir sin støtte til Hellas

Alexis Tsipras og Vladimir Putin møttes på et internasjonalt energiforum i St. Petersburg i juni.
Alexis Tsipras og Vladimir Putin møttes på et internasjonalt energiforum i St. Petersburg i juni. Foto: Grigory Dukor / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Russlands president Vladimir Putin uttrykte støtte til det greske folk i den «vanskelige» situasjonen landet befinner seg i, da han snakket med Hellas' statsminister Alexis Tsipras mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin uttrykte støtte til det greske folk i sitt forsøk på å få bukt med vanskelighetene landet står overfor, ifølge en uttalelse fra Kreml.

De to statslederne diskuterte også «videre utvikling i det gresk-russiske samarbeidet», ifølge uttalelsen.

Videre sto det at telefonsamtalen ble gjennomført etter ønske fra Hellas, selv om en gresk regjeringskilde tidligere har hevdet at det var Putin som tok initiativ til samtalen.

Klokken tikker

Om Hellas og kreditorene vil starte nye forhandlinger og få på plass en avtale i løpet av de nærmeste dagene, er høyst usikkert. Samtidig blir det stadig mindre penger i greske banker.

Planen var tidligere at bankene i Hellas skulle åpne igjen tirsdag, noe som nå er utelukket:

– Det er 100 prosent sikkert at bankene holder stengt i morgen, sier økonomen Nikos Charitakis ved Universitet i Aten til NTB mandag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier bankene vil holde stengt i mange dager framover.

– Bankene i landet har knapt kontanter igjen, sier Bruce.

Snart tom for penger

Mandag ettermiddag skal Den europeiske sentralbanken (ESB) trolig holde møte om nødlånene til Hellas, finansieringen som til nå har sørget for at bankene ikke har gått helt tomme for penger.

– Bankene kan åpne hvis ESB hever taket på krisefinansieringen, men det kommer nok ikke til å skje, mener Bruce.

Han tror det er sannsynlig at ESB opprettholder finansieringen på dagens nivå, mens man venter på at eventuelle nye forhandlinger mellom EU og Hellas eventuelt begynner.

Men selv om taket holdes på dagens nivå, er det kort tid før bankene går tomme for kontanter, sier Charitakis.

– Minibankene kan trolig holdes i drift i én uke til, med et daglig maksuttak på 60 euro. Etter det er det nok stopp – med mindre en avtale er i boks eller krisefinansieringen fra ESB økes, sier økonomen.