Solberg: – Krisen i Hellas påvirker hele Europa

Utenriksminister Børge Brende mener Hellas må ta grep, blant annet når det gjelder pensjonsalderen i landet, som er 55 år. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

 – Den økonomiske krisen i Hellas har innvirkning på hele Europas økonomi, og vi følger situasjonen nøye, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til mandag ble det klart at et overveldende flertall av grekerne, 61,31 prosent, hadde stemt nei til kravene fra kreditorene i EU og IMF. Oppslutningen var på 62,5 prosent. Dermed kaster grekerne eurosamarbeidet ut i nytt kaos.

– Situasjonen i Hellas er uavklart også etter folkeavstemningen i går. Det er dramatisk og det er ikke lett å forutse hva som vil skje. Håpet er at alle parter, ikke minst grekerne, bruker tiden til å tenke seg om og jobbe for å finne løsninger, sier Solberg.

Les også: Hellas' finansminister går av

Utfallet av folkeavstemningen søndag vil trolig øke usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter. De europeiske aksjemarkedene stupte mandag, etter at grekerne sa nei til kreditorenes krav om flere innstramminger i bytte for nye lånemidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ikke stor avstand i forhandlingene i Brussel før helgen. Vi håper det vil være mulig å finne fram til løsninger som kan skape ro i gresk og europeisk økonomi, sier hun.

– Kan også få betydning for Norge

For Norge er de direkte konsekvensene av krisen i Hellas små, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Hun advarer imidlertid om at krisen kan gi negative virkninger også her i tiden framover.

– Utviklingen i Hellas vil kunne påvirke den økonomiske utviklingen og samarbeidet i Europa. De siste månedenes hendelser har imidlertid bare gitt relativt moderate utslag i finansmarkedene, og vi har så langt ikke – som mange frykter vil skje – sett tegn til at usikkerheten sprer seg til andre euroland, sier Jensen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må likevel være forberedt på at den videre utviklingen kan gi uro i internasjonale finansmarkeder med negative virkninger også for Norge, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) hadde fredag 26. juni 3,7 milliarder kroner investert i greske aksjer og 0,9 milliarder kroner i greske statsobligasjoner.

Brende: – Hellas må gjennom reformer

Hellas' regjering er nødt til å ta grep når det kommer til pensjonsalder, svart økonomi og skatteinnkreving, mener utenriksminister Børge Brende (H).

– Hellas har en pensjonsalder på 55 år, det er jo en kjempebelastning på det greske statsbudsjettet. Dessuten er det mange som ikke betaler skatt, men som har stor kapasitet til å gjøre det. Mange av disse reformene må det jo være mulig å få støtte for hos det greske folket, sier utenriksministeren mandag.

Den greske regjeringen har krevende og vanskelige dager foran seg, mener han.

– Hellas må gjennom reformer. Det må være en vilje fra den gresk regjeringen. Hvis de ønsker å åpne det skapet, kan det hende EU er villig til å dialog. Men det vil jo de nærmeste dagene vise, sier Brende.