Verdens børser faller etter grekernes nei

Finansmarkedene våkner til blåmandag etter søndagens folkeavstemning i Hellas.
Finansmarkedene våkner til blåmandag etter søndagens folkeavstemning i Hellas. Foto: Aly Song / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asiatiske og europeiske aksjemarkeder stupte etter at grekerne sa nei til kreditorenes krav om flere innstramminger i bytte for nye lånemidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de store europeiske børsene falt fra start mandag, men utslagene var størst innenfor eurosonen. Både DAX 30-indeksen og CAC 40-indeksen falt med over 3 prosent fra start, men løftet seg noe utover formiddagen.

Den britiske FTSE 100-indeksen falt mindre enn andre europeiske markeder og startet med en nedgang på 1,1 prosent.

– Den tydelige avvisningen av flere innstramminger gir økt frykt i markedene, noe som igjen fører til at børsene faller. Men de mest pessimistiske spådommene om børser i fritt fall har så langt ikke slått til, sier Rebecca O'Keeffe hos meglerhuset Interactive Investor til AFP.

I Norge hadde hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,9 prosent etter halvannen times handel.

Les saken: Hellas' finansminister sier han går av

Euroen opp

Resultatet av folkeavstemningen, der over 60 prosent av grekerne sa nei til kreditorenes krav, gjør at flere tror Hellas kommer til å forlate eurosamarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Euroen falt mot dollaren etter at resultatet var klart. Men etter at den greske finansministeren Yanis Varoufakis mandag kunngjorde at han går av, steg den europeiske fellesvalutaen igjen. Mandag morgen koster 1 euro 1,11 dollar.

Styret i Den europeiske sentralbanken (ESB) møtes mandag ettermiddag for å diskutere om nødfinansieringen av de greske bankene skal økes, senkes eller holdes på dagens nivå. Avgjørelsen kan komme til å få stor betydning for markedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uten utsikter til en avtale i nær framtid, er det vanskelig for ESB å skulle fortsette krisefinansieringen til de greske bankene. Det er enda vanskeligere å skulle øke den, sier økonom Holger Schmieding i Berenberg Bank.

Hellas har allerede misligholdt låneforpliktelsene sine i IMF og kan komme til å gjøre det samme i ESB 20. juli. Tirsdag samles de 19 eurolandene til hastetoppmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyskland og Frankrike ber om hastetoppmøte

Børsfall i Asia

Resultatet av den greske folkeavstemningen tynget også de asiatiske børsene mandag.

Da Nikkei-indeksen i Tokyo stengte mandag morgen norsk tid, hadde den falt med 2,1 prosent. I Seoul i Sør-Korea var nedgangen på 2,4 prosent, mens Hongkong-børsen falt med 3,2 prosent.

Den samme tendensen gjør seg også gjeldende i Australia. Aksjemarkedet i Sydney falt med 1,1 prosent i løpet av børsdagen.

Kinas største meglerhus, Shanghai-børsen, steg med hele 7,82 prosent fra start, men falt deretter tilbake mot utgangspunktet. Børsen stengte til slutt med en oppgang på 2,41 prosent. Variasjonene har trolig lite å gjøre med Hellas, men er et resultat av at flere meglerforetak har gått sammen for å stabilisere børsen.

Dow Jones-indeksen på Wall Street i New York stengte søndag kveld med et fall på 0,2 prosent.