Renzi: EU må gjenoppta samtaler etter gresk avstemningRenzi: EU må gjenoppta samtaler etter gresk avstemning

HELLAS-KRISEN: Italias statsminister Matteo Renzi prøver å overtale Tysklands forbundskansler Angela Merkel og øvrige EU-land til å strekke ut en hånd til Hellas - uansett hva som skjer i dag.
HELLAS-KRISEN: Italias statsminister Matteo Renzi prøver å overtale Tysklands forbundskansler Angela Merkel og øvrige EU-land til å strekke ut en hånd til Hellas - uansett hva som skjer i dag. Foto: Joerg carstensen / Epa/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du ser en pensjonist som gråter foran en bank, innser du at Hellas ikke kan ende opp på denne måten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Italias statsminister Matteo Renzi i et intervju søndag, samme dag som grekerne går til stemmeurnene for å si ja eller nei til krisepakka og betingelsene som EU, IMF og EUs sentralbank ESB tilbyr kriserammede Hellas.

Uansett utfall av søndagens folkeavstemning i Hellas må lederne i EU «begynne å snakke sammen igjen,» mener Renzi.

Les også: Folkeavstemningen i gang i Hellas

– Når du ser en pensjonist som gråter foran en bank, så innser du at et land som er så viktig for verden og for sin kultur som Hellas, ikke kan ende opp på denne måten, sier Renzi i et intervju med den italienske avisen Il Messaggero søndag.

Han viser til nyhetsbyrået AFPs bilde av en mann som gråter foran en minibank i Thessaloniki etter at han ikke lyktes med å ta ut penger. Bildet har gått verden rundt.

Les også: – Dere bedriver terrorisme mot Hellas!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renzi sier at så snart folkeavstemningen er over så «må vi begynne å snakke med hverandre igjen, ingen vet dette bedre enn (Tysklands statsminister) Angela Merkel».

Berlin har vist en særlig tøff linje overfor Hellas, og har anklagd den greske regjeringen for å avbryte forhandlingene om landets låneprogram ved å utlyse folkeavstemningen søndag.

Les også: Merkel: Ingen plan B for Hellas

– Det er selvfølgelig umulig å redde Hellas uten innsats fra den greske regjeringen og pensjonsreformer, sier Renzi, som legger til at det også er viktig og slå ned på skatteunndragelser og få et nytt arbeidsmarked.

Les også: Unge i Hellas flykter fra krisen