Titusenvis demonstrerte før folkeavstemning i Hellas

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis av demonstranter fra både ja- og neisiden demonstrerte i Hellas' hovedstad Aten fredag kveld, to dager før grekerne skal stemme over en låneavtale med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 20.000 demonstranter til støtte for ja-siden og 25.000 nei-tilhengere var ute i gatene i den greske hovedstaden fredag kveld, ifølge gresk politi.

Neisiden samlet seg på Syntagma-plassen foran den greske nasjonalforsamlingen, mens ja-siden, som den konservative opposisjonen i landet representerer, demonstrerte på den gamle Olympiastadion.

Tsipras talte

Statsminister Alexis Tsipras, som har oppfordret grekerne til å vende tommelen ned for en låneavtale med EU i folkeavstemningen søndag, ble møtt av jubel da han ankom Syntagma-plassen fredag kveld.

På offensivt vis gjentok han nok en gang oppfordringen om å stemme nei, og sa det handler om la grekerne leve i verdighet i Europa.

Tsipras sa også at uansett hva utfallet blir i folkeavstemningen, så er det en seier for demokratiet.

– Grekerne er fast bestemt på å ta saken i egne hender. Si et stolt «nei» til ultimatumene og dem som terroriserer dere, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' kreditorer i EU og IMF ønsker reformer i blant annet landets pensjonssystem og momsregime for å forlenge låneavtalen. Den venstreorienterte greske regjeringen har avvist kreditorenes vilkår.

Ifølge meningsmålingene er det dødt løp mellom ja- og neisiden.

Bakgrunn: Hellas hevder gjelds­av­tale er i emning

Sammenstøt

Tidligere fredag kom det til sammenstøt mellom nei-demonstranter og politi i Aten.

Titalls mennesker var involvert i basketaket, hvorav mange av dem var kledd i svart og bar hjelmer. Situasjonen roet seg imidlertid tilsynelatende nokså fort, melder nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig som det pågikk demonstrasjoner i Aten, melder nyhetsbyrået AP at et supermarked i Aten-forstaden Vyronas ble plyndret. Ifølge gresk politi stormet titalls aktivister inn i butikken og stjal mat som senere ble delt ut til folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30 personer skal ha deltatt i aksjonen. Ingen personer kom til skade i hendelsen.

Støttedemonstrasjoner

Også i flere andre europeiske byer ble det holdt støttedemonstrasjoner for den greske neisiden fredag kveld.

Både i Roma, Brussel, Berlin, Frankfurt og Warszawa samlet folk seg, men i langt mindre antall enn i Aten.

Se opptak fra demonstrasjonen her: