Hellas hevder gjeldsavtale er i emning

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis ble møtt av et stort pressekorps i Aten onsdag, da landets mislighold av IMF-lånet var et faktum. Foto: Marko Djurica (Reuters / NTB scanpix)
Hellas' finansminister Yanis Varoufakis ble møtt av et stort pressekorps i Aten onsdag, da landets mislighold av IMF-lånet var et faktum. Foto: Marko Djurica (Reuters / NTB scanpix) Foto: Marko Djurica / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis hevder at det ikke er for sent for Aten å inngå en avtale med kreditorene før søndagens folkeavstemning. Påstanden avvises som løgn av EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grekerne skal i folkeavstemningen ta stilling til EUs forslag til en låneavtale med Hellas. Landets statsminister Alexis Tsipras har oppfordret folket til å stemme «nei» til kreditorenes forslag til kutt og reformer i det kriserammede landet.

– Enten det blir et ja eller et nei, så er en avtale i emning, sier finansminister Yanis Varoufakis til den irske kringkastingen RTE fredag.

Ifølge ham har det vært såkalt private samtaler mellom EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ESB) denne uka, til tross for at EU-topper har utelukket noen forhandlinger før søndagens folkeavstemning,

– Jeg tror ikke det er for seint. Vi kan få til en avtale i morgen kveld, sier den greske finansministeren fredag ettermiddag.

SISTE: Tusenvis av demonstranter i gatene i Aten

Avviser påstandene

Eurosjef Jeroen Dijsselbloem avfeier Varoufakis' påstander om at en avtale er på trappene, som løgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas står overfor en vanskelig fremtid uansett resultat av folkeavstemningen, og harde økonomiske tiltak umulig kan unngås, ifølge eurogruppens leder.

– Enhver politiker som sier at det ikke blir nødvendig ved et nei-flertall, gjør narr av sitt eget folk, sier Dijsselbloem, som også er Nederlands finansminister.

President Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen advarer om at Hellas' posisjon i gjeldsforhandlingene vil svekkes dramatisk dersom flertallet stemmer nei søndag. I et slikt tilfelle ser ikke Juncker muligheten for videre forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om de stemmer ja, blir det vanskelige forhandlinger, poengterte Juncker på en pressekonferanse.

Fredag ettermiddag erklærte en forvaltningsdomstol i Aten at folkeavstemningen er gyldig og kan avholdes. Samme kveld var det store massemønstringer i den greske hovedstaden der både ja- og neisiden demonstrerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bærekraftig

Dersom den økonomiske veksten i Hellas blir mindre enn ventet, og økonomiske reformer ikke blir iverksatt, må landet låne ytterligere 50 milliarder euro de neste tre årene for å få stabilisert økonomien, konkluderte Det internasjonale pengefondet (IMF) i en rapport torsdag. Betydelig gjeldssletting må også til, ifølge IMF.

Statsminister Alexis Tsipras sier fredag at IMF-rapporten rettferdiggjør den greske regjeringens beslutning om å avvise låneavtalen med EU, som ikke tilbyr lettelser i gjelden.

– IMF publiserte en rapport om Hellas' økonomi som er en stor oppreising for den greske regjeringen, ettersom den bekrefter det åpenbare – at Hellas' gjeld ikke er bærekraftig, sa Tsipras i en TV-sendt tale fredag.

Virkelighetsfjern

Låneprogrammet for Hellas allerede har utløpt. Derfor stemmer i realiteten grekerne over noe som ikke finnes lenger, men over det som kan bli utgangspunktet for forhandlinger om en ny lånepakke til en tom statskasse.

Eurokommissær Valdis Dombrovskis mener spørsmålet grekerne skal stemme over søndag, verken er reelt eller juridisk korrekt.

– Forslagene fra EU-kommisjonen, ESB og IMF som det skal stemmes over, refererer til et låneprogram som har utløpt i mellomtiden, sier han i et intervju med den tyske avisen Die Welt fredag.