Meglerne overrasket over boligprisvekst i juni

Slik var boligprisutviklingen i juni. Se video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene gjorde et uvanlig hopp i juni. Aldri tidligere er det solgt så mange boliger i løpet av én måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiendom Norges boligprisstatistikk for juni viser 0,1 prosent vekst.

– Det høres ikke ut som mye, men det ble en sterkere måned enn forventet. Det er lenge siden vi har hatt en økning i juni, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer da han presenterte tallene fredag formiddag.

Som regel går prisene ned i juni, og bransjeforeningen hadde derfor ikke store forventninger til prisutviklingen i årets sjette måned.

Etter sesongjustering var prisøkningen fra mai til juni på 1 prosent.

Usikkerhet i Rogaland

Han påpeker at de regionale forskjellene er store. Alle de store byene har en sterk prisvekst, bortsett fra Stavanger. Oljebyen opplevde et prisfall på 1 prosent i juni, mens prisene i nabobyen Sandnes gikk ned 1,1 prosent.

– Kommunene og boligbyggerne i Stavanger-regionen har vært veldig flinke over mange år og stimulert til mye boligbygging. Det er jo egentlig det som er medisinen for en mer moderat prisutvikling, sier Dreyer til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men når det skjer samtidig som et skifte i økonomien, kan det føre til tilbudsoverskudd. Det forsterkes av at mange mister jobben og må selge. Da sitter vi med et leie- og boligmarked med store utfordringer, påpeker han.

Tromsø og Oslo har den sterkeste veksten over tolv måneder, med en prisøkning på henholdsvis 12,3 og 12,1 prosent. Svakest er veksten i Sandnes og Stavanger, med henholdsvis 0,9 og 0,2 prosent.

Rekordmange boliger solgt

Rogaland var også det eneste fylket der det ikke ble satt ny rekord i antall solgte boliger. 10.376 boliger skiftet eier i juni, en økning på 14,3 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror aldri det har vært så mange boligkjøpere ute i markedet før. Og da selges de boligene som ligges ute. Etterspørselen er så stor at det absorberer de boligene som kommer ut i markedene, sier Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig påpeker han at det er færre boliger til salgs. Antallet aktive boligannonser i månedsskiftet juni-juli har ikke vært lavere siden 2006.

Han mener det må tas politiske grep for å få fart på boligbyggingen.

– Regjeringen har tatt grep på de små tingene. Men de store løftene som kan stimulere til boligbyggingen, har ikke kommet, sier han.

Justerer opp

Boligprisene ligger 8,1 prosent høyere enn for et år siden. Eiendom Norge la i desember fram en prognose for 2015 på 4-6 prosent prisstigning. Nå justeres prognosen til 7-8 prosent.

– Første halvår har gått bedre enn forventet. Det ligger i prognosen en ganske flat prisutvikling ut året. Vi forventer ingen nedgang i prisene, så det er en naturlig justering basert på de tallene vi har sett så langt, sier Dreyer.

Lave renter, hard konkurranse mellom bankene og lav boligbygging har bidratt til at prisene øker raskere enn forventet, ifølge Eiendom Norge.