Unge i Hellas flykter fra krisen

Unge grekere er fortvilet over situasjonen i landet og søker seg bort på jakt etter jobb.
Unge grekere er fortvilet over situasjonen i landet og søker seg bort på jakt etter jobb. Foto: Jean-paul Pelissier / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framtiden for unge mennesker i kriserammede Hellas er dyster. De siste fem årene har 200.000 grekere flyttet utenlands i håp om bedre tider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdomsarbeidsledigheten i Hellas er på nesten 50 prosent, og utsiktene er ikke gode. Mange har flyktet fra ledighetskøer, dårlig lønn og korrupsjon i et land som ledes av eliten.

En av dem er 32-åringen Christos Pennos, som reiste i 2013 og lyktes i å få jobb som forsker ved Universitetet i Bergen.

– Min bror bor i Spania, og min beste venn i Tyskland. Jeg har mange venner i Storbritannia, Norge, Sverige, Nederland, Belgia, Frankrike og til og med i Polen, sier han til Ritzau.

Blir i Norge

Pennos hadde i utgangspunktet planlagt å bli i Norge i to-tre år. Men nye år med tøffe tider og skyhøy arbeidsledighet, som denne uken ble fulgt opp av lukkede banker, øker sjansen for at han blir boende.

– Jeg savner virkelig venner og familie, men mest av alt den greske solen og maten, må han samtidig innrømme.

21-åringen Dani Iordaker er en annen som er villig til å ofre solrike omgivelser for å komme seg bort fra Hellas. Han har sluttet på universitetet, foreløpig for å hjelpe sin mor med å betale regninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser ingen framtid i Hellas. Det er et flott land, men jeg kan ikke forestille meg å bli og leve her og kjempe hver dag, sier han.

Tøft valg

Venninnene Marilena og Josie kjemper seg også fram i det økonomisk herjede landet. 33-årige Josie er utdannet massør, men klarer ikke å finne en fulltidsjobb. I stedet passer hun barn og vasker for å få endene til å møtes. Månedslønnen er halvparten av den hun hadde før krisen begynte i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venninnen Marilena på 22 vurderer å reise til Tyskland, der broren hennes klarer seg godt som soldat. Men beslutningen er tøff.

– Det er en mulighet, ikke et «must», sier hun noen dager før folkeavstemningen der grekerne skal si ja eller nei til avtale forslaget fra landets internasjonale kreditorer.

Frisør eller kokk

Det er ikke bare steder i Europa som vurderes av de mange grekerne som vil bort. Den arbeidsledige ingeniøren Giannis Grigoriou planlegger å flytte til et arabisk land, og han kan knapt vente med å dra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er forferdelig. Hadde jeg vist dette for fire eller fem år siden, ville jeg ha utdannet meg til frisør eller kokk. Det er mer etterspurt her, sier han.

Lois Labrianidis, professor i økonomisk geografi ved universitetet i Thessaloniki, sier at gresk utvandring ikke er noe nytt, men at den har steget under krisen. Han håper regjeringen kan finne en løsning med kreditorene som kan få nyutdannede til å bli i landet.

– Disse dagene er avgjørende for Hellas, og spesielt for de unge, slår han fast.