Det norske vurderer rettssak etter Sverdrup-fordeling

Olje- og energiminister Tord Lien måtte fordele forekomstene fra Johan Sverdrup-feltet.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
Olje- og energiminister Tord Lien måtte fordele forekomstene fra Johan Sverdrup-feltet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske oljeselskap er ikke fornøyd med fordelingen av forekomstene fra Johan Sverdrup-feltet. Nå vurderer selskapet å trekke staten inn for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden selskapene etter langvarige forhandlinger ikke ble enige om fordelingen av ressursene i de ulike delene av Sverdrup-feltet, besluttet Olje- og energidepartementet å foreta fordelingen.

Statoil er tildelt 40,03 prosent av oljeforekomsten på det enorme Johan Sverdrup-feltet. Resten er fordelt på Lundin Norway (22,6 prosent), Petoro (17,36 prosent), Det norske oljeselskap (11,57 prosent) og Maersk Oil (8,44 prosent).

– Vi må bruke tid på å sette oss inn i vedtaket. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt å trekke staten inn for retten, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap til NTB.

Selskapets aksjer falt med nesten 3 prosent da Oslo Børs åpnet torsdag formiddag.

Les også: Oljebransjen tviler på 51.000 Sverdrup-jobber

Blokkert

Da selskapene forhandlet om fordelingen i februar, inngikk fire av de fem selskapene et kompromiss. Det norske oljeselskap, der Kjell Inge Røkke er en av eierne, blokkerte imidlertid for en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hele tiden hatt en prinsipiell argumentasjon om at verdien må tillegges større vekt enn i de kommersielle forhandlingene, sier Brøske.

I fordelingen fra Olje- og energidepartementet får selskapet en enda mindre andel enn i forslaget fra Statoil som selskapet sa nei til. I det opprinnelige forslaget var Det norske tildelt 11,9 prosent av forekomsten.

Brøske ønsker ikke å spekulere på om selskapet er blitt straffet for manglende kompromissvilje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonsrådgiver Jan Magne Bae i Olje- og energidepartementet sier vedtaket er fattet i henhold til petroleumsloven.

– Dersom noen av rettighetshaverne skulle være uenig i departementets fordeling av forekomsten, kan det påklages innen tre uker. Departementet ønsker ikke å spekulere på hvordan de involverte selskapene vil forholde seg til vedtaket, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energidepartementet er selv klageinstans for vedtaket.

Les også: Kværner tildelt milliardkontrakt på Johan Sverdrup

– Avklarer uenigheten

Også Petoro kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket, men etter et møte med statsråden like før fristen for å levere planen for utbygging og drift av oljefeltet gikk ut, aksepterte Petoro en lavere eierandel. I Statoil-forslaget hadde Petoro en andel på 17,8 prosent.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier torsdagens vedtak avklarer uenigheten mellom selskapene.

– Vedtaket gjør at alle selskapene nå vil ha egeninteresse i å bygge ut og drive feltet de neste tiårene, slik at vi oppnår god ressursforvaltning og høyest mulig verdiskaping fra feltet, sier han i en pressemelding.

Les også: Johan Sverdrup-kontrakter til Odfjell Drilling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enormt

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet. Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett, og at første fase vil generere vel 50.000 årsverk.

Endringer på brøkdeler av en prosent kan få store utslag ettersom Johan Sverdrup antas å kunne gi en samlet produksjonsinntekt på 1.350 milliarder kroner over 50 år.