Hellas åpner banker for pensjonsuttak onsdag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men kun for at pensjonister uten bankkort skal få utbetalt pensjonen sin, opplyser finansdepartementet i Aten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette koster den greske bankkrisen euro-borgerne

Så mye skyller Hellas i gjennomsnitt hver borger i de 18 andre eurolandene. (I parentes hva hvert enkelt land har til gode i millioner euro.)

* 1. Luxembourg 1.637 euro (900)

* 2. Nederland 1.099 euro (18.500)

* 3. Finland 1.064 euro (580)

* 4. Østerrike 1.058 euro (9.000)

* 5. Tyskland 1.055 euro (85.200)

* 6. Belgia 1.026 euro (11.500)

* 7. Frankrike 989 euro (65.100)

* 8. Italia 934 euro (56.800)

* 9. Spania 834 euro (38.800)

* 10. Slovenia 728 euro (1.500)

* 11. Malta 705 euro (300)

* 12. Estland 532 euro (700)

* 13. Irland 521 euro (2.400)

* 14. Slovakia 499 euro (2.700)

* 15. Kypros 466 euro (400)

* 16. Portugal 403 euro (4.200)

* 17. Latvia 250 euro (500)

* 18. Litauen 238 euro (700)

(Kilder: Ritzau/Bild, Ifo, ESB, EU-kommisjonen)

(©NTB)

Greske banker åpner onsdag, men kun for at pensjonister uten bankkort skal få utbetalt pensjonen sin, opplyser finansdepartementet i Aten.

Ifølge meldingen vil 1.000 banker holde åpent fra onsdag og resten av uken for å sikre at pensjonister som ikke kan bruke minibankautomater får pengene sine. Pensjonister vil hver og en kunne ta ut 120 euro av banken denne uken.

Det er ventet at bankene vil holde stengt fram til 6. juli for alle andre tjenester. Mandag opplyste en regjeringskilde at bankene ville åpne for pensjonsutbetalinger torsdag.

Kapitalkontrollen som er innført av den greske regjeringen, skal hindre at bankene blir tømt for penger av folk som vil sikre sparepengene sine mot en såkalt grexit. Grekere får nå kun lov til å ta ut 60 euro fra minibanker per dag.

Turister skal ifølge myndighetene kunne ta ut penger fra minibanker som normalt i tråd med egne bankers uttaksbegrensninge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis demonstrerte mot kreditorene

Mange av demonstrantene støtter den greske regjeringen, som har bedt folket si «nei» til flere innstramminger ved folkeavstemningen kommende søndag.

«Våre liv tilhører ikke kreditorene!» sto det på et banner som noen av demonstrantene bar i protesten foran den greske nasjonalforsamlingen. Andre hadde det enkle budskapet «nei» eller «ikke gi opp».

Les også: Tsipras går heller av enn å gjennomføre flere kutt

Mandag hadde grekerne våknet opp til stengte banker, lange butikkøer og en stadig voksende usikkerhet rundt landets økonomiske framtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' europeiske partnere har advart om at et «nei» til avtalen kan fjerne landet fra eurosonen, men statsminister Alexis Tsipras forteller folket at det ikke nødvendigvis er tilfelle.

Derimot vil et «ja» under folkeavstemningen kunne presse Tsipras til å gå av som statsminister. Det vil i så fall åpne døren for nyvalg og en mulig retur til forhandlingsbordet med kreditorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yanis Varoufakis truer med en rettslig kamp

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis truer med en rettslig kamp mot EU dersom landet kastes ut av eurosonen, selv om regjeringen har sagt at den ikke kan betale avdraget til IMF tirsdag.

– EU-traktatene har ingen bestemmelser for utestengelse fra eurosonen, og vi nekter å akseptere det, sier Varoufakis i et intervju med Daily Telegraph.

Han sier at gresk medlemskap i eurosonen er udiskutabelt og vil vurdere å be om en midlertidig forføyning fra EU-domstolen.

– Den greske regjering vil benytte seg av alle sine juridiske rettigheter, fortsetter finansministeren.

Mandag kveld sa Hellas' statsminister Alexis Tsipras at landet ikke kan betale avdraget på over 1,5 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) med mindre en avtale skulle komme på plass i løpet av natt til tirsdag

Kontantkrisen tvinger Akropolis til å godta bankkort

I lange tider har folk ønsket å kunne betale inngangsbilletten til Akropolis med bankkort, men først nå som de greske minibankene er i ferd med å tømmes, vil det bli mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' kulturdepartement insisterer på at turister som ønsker å se monumenter som det berømte Parthenon-tempelet ikke skal straffes for å gå tom for kontanter i det økonomisk herjede landet. Se video:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor innføres nå kortautomater, samt at turoperatører kan kjøpe billetter gjennom gjeldsbrev som betales når bankene åpner igjen.

I mellomtiden er det lange køer ved minibankene i Aten, og uttakene er enn så lenge begrenset til 60 euro om dagen per kort.

Gjør alt for å berolige turister

Turistbransjen er et lyspunkt i en ellers urolig og uforutsigbar situasjon for Hellas. Mer enn en femdel av landets inntekter kommer fra turister, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mot et bakteppe av nyheter om stengte banker, brutte gjeldsforhandlinger og misligholdelse av tirsdagens milliard-avdrag, rykket greske myndigheter ut med en presisering mandag som tok sikte på å demme opp for en eventuell bølge av avbestillinger.

Fra Aten gikk meldingen ut via landets ambassader: Den daglige øvre grensen for uttak fra minibanker på 60 euro gjelder ikke for utenlandske kredittkort og bankkort.

Med andre ord: Turister får ta ut så mye kontanter de ønsker fra minibankene i Hellas. Forutsatt at det er penger i automatene, vel å merke.