Tsipras går heller av enn å gjennomføre kutt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' statsminister Alexis Tsipras knytter sin politiske fremtid til utfallet av søndagens folkeavstemning om kreditorenes reform- og kuttforslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber grekerne stemme nei til kravene som landets kreditorer stiller i bytte mot flere lånemidler, og argumenterer med at et slikt utfall gir regjeringen sterkere skyts i nye forhandlinger.

Tsipras sier videre at dersom grekerne bestemmer seg for å støtte sparetiltak på lang sikt, vil han respektere det.

– Det vil i så fall gjøre oss ute av stand til å heve våre hoder. Vi kommer til å respektere det, men vi kommer ikke til å være dem som gjennomfører det, sier statsministeren i et direktesendt intervju på gresk fjernsyn mandag kveld.

Telefonen på

Statsministeren, som brøt forhandlingene med kreditorene i EU og IMF i helgen, sier han står klar til å snakke med europeiske ledere når som helst. Dersom de tilbyr en avtale mandag, vil Hellas betale avdraget som forfaller tirsdag, påpeker han sent mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Telefonen min står på hele dagen. Samme hvem som ringer, så tar jeg alltid telefonen, sier Tsipras.

Forhandlingskort

Tsipras avviser advarslene om at et nei-flertall i søndagens folkeavstemning vil presse Aten ut av eurosonen.

– Jeg tror ikke deres plan er å drive Hellas ut av euroen, men å slukke håpet om at det kan finnes en annen politikk i Europa, sier statsministeren.

Han mener at jo sterkere grekernes avvisning av långivernes reformforslag er, desto sterkere kort vil grekerne ha på hånden i forhandlingene som måtte komme med kreditorene om flere lånemidler.