Kulturhus risikerer kjemperegning til skatteetaten

Kilden konsert- og teaterhus i Kristiansand. (Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)
Kilden konsert- og teaterhus i Kristiansand. (Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Kilden teater og konserthus i Kristiansand og Stavanger konserthus risikerer å måtte betale tilbake enorme summer i merverdiavgift til skatteetaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavanger konserthus alene har fått varsel om at de må betale tilbake over 256 millioner kroner av merverdiavgiftskompensasjon som er utbetalt i forbindelse med byggeprosjektet, opplyser Stavanger konserthus i en pressemelding.

– Jeg er opprørt. Dette kommer vi absolutt ikke til å akseptere. Skatt Vest tolker regelverket på verst mulig måte for oss, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Rogalands Avis.

ESA-dom

Helgø leder representantskapet for Stavanger konserthus og har satt jurister i gang med å besvare varselet til Skatt Vest. Konserthuset opplyser at det ikke blir truffet endelig vedtak i saken før svaret er mottatt og vurdert.

– Størrelsen på tilbakebetalingskravet, samt begrunnelsen, samsvarer svært dårlig med de signaler som Stavanger kommune tidligere har mottatt fra Finansdepartementet og avgiftsforvaltningen, opplyser Stavanger konserthus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da byggingen av konserthuset ble vedtatt i 2006, var all merverdiavgift kompensasjonsberettiget. To år senere medførte en dom i EFTAs overvåkingsorgan ESA at denne kompensasjonsretten falt bort.

– Vi ba om en avklaring i 2008. Det er helt vanvittig at vi først etter fem år, i 2013, får et foreløpig svar. Så går det ytterligere to år før vi får dette varselet. Dette er oppsiktsvekkende, sier Stavanger-ordføreren.

Store konsekvenser

Ifølge Helgø fikk kommunen 250 millioner kroner av staten for å bygge konserthuset, men momskravet er 6 millioner høyere. Også Kilden teater og konserthus i Kristiansand har mottatt tilsvarende varsel fra Skatt Sør om mulig tilbakebetaling av utbetalt mva-kompensasjon.

– Dette kan få store konsekvenser for hele Kultur-Norge, det gjelder ikke bare Stavanger og Kilden i Kristiansand, men også kulturhusene i Bodø og på Hamar, sier Helgø til Rogalands Avis.