LO og NHO bønnhørt om permitteringer

Statsminister Erna Solberg (H) varslet fredag endringer i permitteringsregelverket, noe både LO og NHO har etterlyst. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Statsminister Erna Solberg (H) varslet fredag endringer i permitteringsregelverket, noe både LO og NHO har etterlyst. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et moderat lønnsoppgjør gjorde det mulig for regjeringen å gå tilbake på innstrammingene i permitteringsreglene, slik LO og NHO ønsket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under lønnsforhandlingene ble NHO, LO og YS enige om et felles brev til statsminister Erna Solberg (H) hvor de ba om endringer i permitteringsreglene.

– Når vi får et brev fra partene i arbeidslivet i innspurten av lønnsoppgjøret, pleier vi å ta det på alvor, sier Solberg til NTB.

Endringene betyr at bedriftenes lønnsplikt reduseres fra 20 til 10 dagers permittering, og at den maksimale dagpengeperioden økes fra 26 til 30 uker.

– Nå har partene gjennom et svært moderat lønnsoppgjør gitt sitt bidrag til å sikre arbeidsplasser og bedriftenes økonomi. Det øker myndighetenes spillerom for egne tiltak som fremmer kompetanse og bærekraft i næringslivet, sa NHOs direktør for arbeidslivspolitikk Svein Oppegaard torsdag.

Les også: Robert Eriksson venter boom i arbeidsløshet

Nulloppgjør

LO og NHO ble torsdag enige om et generelt nulloppgjør i årets lønnsforhandlinger – og med et løft for lavtlønnede på 1,75 kroner i timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under ett døgn senere kom regjeringens bidrag: Permitteringsreglene føres tilbake til slik de var før innstrammingen 1. januar 2014.

At regjeringen nå har lyttet til LO og NHO, gjør det enklere for bedrifter å møte vanskelige tider, mener LO-leder Gerd Kristiansen. Hun viser til at LO og NHO har gjennomført et historisk moderat lønnsoppgjør og dermed gitt viktige bidrag til å sikre arbeidsplasser og bedriftenes økonomi.

– Vi har tradisjon for å ta samfunnsansvar i vanskelige tider. Da er det bra at regjeringen følger opp med tiltak som gjør det lettere for næringslivet, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Annet marked

Solberg sier er viktig å ta hensyn til konjunkturer når permitteringsregler utarbeides.

– Det var riktig at vi strammet inn i 2013, da det var mangel på arbeidskraft i mange sektorer. I en slik situasjon er det naturlig at man ikke låser inne arbeidskraft. Men nå har vi et annet arbeidsmarked, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser økende arbeidsledighet og en kortvarig nedgang i enkelte sektorer i leverandørindustrien, selv om det er tegn til bedring utover høsten og neste år. Det er naturlig at bedriftene også bruker en mulighet til å omstille seg, sier Solberg.

Permitteringsreglene tilbakeføres med virkning fra 1. juli og vil formelt bli foreslått når revidert nasjonalbudsjett legges fram 12. mai, skriver Solberg til LO og NHO fredag.

Føre var

Solberg holder i brevet fast ved at det ikke er noen krise i arbeidsmarkedet. Men særlig i Rogaland har ledigheten økt mye, spesielt i den utsatte oljenæringen.

«Samtidig er dette etterspurte yrkesgrupper med høy kompetanse. Så langt synes det som mange har funnet nytt arbeid», skriver Solberg.

Fredagens endring gjøres ut fra en føre var-vurdering, fremholder hun.

Næringslivet har vært bekymret for at reglene som nå blir endret, gjør det dyrere for bedrifter å permittere folk, og at de derfor i stedet sier dem opp.

Slik kan verdifull kompetanse gå tapt for bedriftene, argumenteres det. Arbeidstakerne er opptatt av trygghet for jobber og inntekter.