Nordmenn bryr seg ikke om valutakursen, reiser uansett

USA-turen har blitt dyrere siden i fjor, på grunn av den endrede valutakursen. New York skyline. Foto: Martin de Lusenet (Flickr.com - Creative Commons).
USA-turen har blitt dyrere siden i fjor, på grunn av den endrede valutakursen. New York skyline. Foto: Martin de Lusenet (Flickr.com - Creative Commons).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn lar seg ikke skremme av svak norsk krone ved valg av reisemål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Danske Bank svarer bare 2 prosent at prisen på valuta er avgjørende for valg av ferie. 33 prosent svarer at det er «ganske viktig». 6 av 10 sier at «valutakursen ikke er viktig i det hele tatt».

Særlig dollarkursen har gjort ferien i år dyrere enn på samme tid i fjor. Ferieturen til New York koster i år 33 prosent mer enn hva man betalte for i fjor, når man kun ser på valutaendringen, ifølge en pressemelding fra Danske Bank.

(Kilde: Norges Bank. Dollar vs NOK: 21.03.14: Kurs 6,07, 20.03.15: Kurs 8,085).

Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank. Foto: Danske Bank.Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank. Foto: Danske Bank.

– Tider med lave boliglånsrenter gjør at mange får mer å rutte med hver måned. Nordmenn prioriterer nedbetaling av gjeld og sparing på konto, men savnet etter sol, varme og opplevelser gjør at turer til utlandet står høyt i kurs. Spesielt kvinner dropper langsiktig sparing i fond til fordel for en uke med strandliv og shopping, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Ferieturen har blitt dyrere og det er enda viktigere enn før å holde god oversikt over forbruket når du er ute på tur.

Noen tips fra banken:

  • Selv om det i enkelte land er billigere med mat og drikke, klær og aktiviteter er det viktig å bestemme på forhånd hvor mye du skal bruke.
  • Sett av et fast beløp på en konto og hold oversikt over forbruket via mobilbank.
  • Vær bevisst bruk av kredittkort, og la ikke årets påske /sommerferien bli noe du må betale dyrt for resten av året!
  • Betal i lokal valuta, det blir billigere! Forskjellen på dyr og billig veksling kan fort utgjøre mange hundre kroner.