Norges Bank forventet styrket krone

Prisen på krona presses oppover. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
Prisen på krona presses oppover. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kraftige styrkingen av krona som fulgte rett etter at Norges Bank varslet uendret styringsrente, kom helt som forventet på sentralbanksjef Øystein Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er klar over at vi med denne beslutningen overrasket en del kommentatorer, og også markedet. Vi var fullt klar over at kronen ville styrke seg noe, og til dels markert, sa Olsen en snau time etter at Norges Bank hadde fortalt at styringsrenta holdes uendret på 1,25 prosent.

Markedet hadde på forhånd langt på vei priset inn et kutt. Når renten så holdes høyere enn forventet, betyr det at det blir mer attraktivt å plassere penger i Norge. Dermed presses prisen på krona oppover.

Rett før rentebeslutningen ble annonsert klokken 10 torsdag, ble en amerikansk dollar handlet for 8,38 kroner. Rett etterpå var kursen 8,14 kroner. Mot euro styrket krona seg fra 8,92 kroner til 8,68 kroner.

En styrket krone er isolert sett dårlig nytt for norske bedrifter som skal selge sine varer til utlandet, men gode nyheter for nordmenn som planlegger ferie i utlandet.

Bakgrunn: Norges Bank overrasket markedet med rentefrys