– Handlingsregelen irrelevant i neste års budsjett

Siv Jensen varsler rekordlav oljefondsbruk, og har aldri brukt mer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Siv Jensen varsler rekordlav oljefondsbruk, og har aldri brukt mer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil legge fram et statsbudsjett med den laveste oljepengebruken i handlingsregelens historie. Men oljefondet er blitt så stort at pengebruken likevel vil slå alle rekorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handlingsregelens øvre grense på 4 prosent er blitt irrelevant, skriver Dagens Næringsliv.

I 2016-budsjettet vil oljepengebruken være lenger unna handlingsregelens fireprosentsbane enn noen gang – helt ned mot 2,5 prosent, sier kilder til avisen.

Likevel vil antallet oljemilliarder som sprøytes inn i norsk økonomi, sprenge tidligere grenser fordi oljefondet legger på seg i rekordfart. Fondet er allerede tusen milliarder kroner større enn det Finansdepartementet i fjor høst beregnet at det skulle være ved utgangen av året.

7.000 milliarder

I nasjonalbudsjettet for 2015, som ble lagt fram i oktober i fjor, anslås verdien av oljefondet til å være på 6.000 milliarder kroner ved starten av 2016. Men allerede fredag var verdien nesten 7.000 milliarder.

Men på tross av rekordstore alburom har signalene fra regjeringen vært alt annet enn jublende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet omstilling

Da Siv Jensen og statsminister Erna Solberg møtte pressen i forkant av regjeringens budsjettkonferanse var budskapet at vi står foran en langsiktig omstilling for å sikre vekst, arbeidsplasser og velferd i framtiden.

– Vi har i utgangspunktet en robust økonomi, og et økonomisk og politisk system som tåler endringer hvis alle er enige om hvilken retning vi skal gå i. Men omstillingen blir krevende for alle. Dette er ikke en kriseløsing, men en langsiktig løsning. Vi må ha fokus på dette i mange budsjetter i årene framover, sa Solberg da.

Les mer: – Langsiktig omstilling nødvendig

Se utdrag fra pressekonferansen selv: