Klimavennligere industri:Enova sprøyter 122 millioner inn i Tizir i Tyssedal

KAN FÅ KLIMAVENNLIG BOOM: Det tradisjonsrike ilmenittsmelteverket i Tyssedal. Foto: Tizir.
KAN FÅ KLIMAVENNLIG BOOM: Det tradisjonsrike ilmenittsmelteverket i Tyssedal. Foto: Tizir.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny teknologi utviklet i Tyssedal kan gi både vekst og global klimagevinst i titanproduksjon. Nå kaster statlige Enova seg inn i prosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Tizir Titanium & Iron

Eies av: Australske Mineral Deposits Ltd og franske Eramet, med 50 prosent hver.

Anlegg: Ilmenittverket i Tyssedal (100 prosent) og gruve Grande Côte i Senegal (90 prosent).

Produktere: Bearbeider ilmenitt til titaniumdioksider, som er en viktig ingrediens i maling, samt høyrent støpejern, som blant annet selges til bruk i vindturbiner i Europa og Kina.

Mulig industrieventyr:

Ilmenitt- og jernfabrikken i Tyssedal (TTI) skal doble produksjonen, redusere sine CO2-utslipp med 90 prosent, bruke energien 60 prosent mer effektivt og gi opptil 100 flere arbeidsplasser.

Det skrev ABC Nyheter i august 2013.

I dag kom meldingen som muliggjør prosjektet, nemlig en investering på 122 millioner kroner fra Enova.

Klimagevinst kan spres

– Vi er svært fornøyde med Enovas beslutning. Norge har nå en mulighet til å bidra til at fremtidens produksjon av titandioksid blir mer energieffektiv og klimavennlig, sier administrerende direktør Harald Grande i TTI til Enova.

– Dette gir grunnlag for taktskifte til en mye mer klimavennlig produksjon og for ytterligere grønn teknologiutvikling og vekst i Tysseldal, legger han til.

– Teknologien er utviklet i Tyssedal av et sterkt kompetansemiljø, i samspill med blant andre Sintef og NTNU. Prosjektet til TTI er et godt eksempel på industriens innovasjonsvilje knyttet til energi- og klimateknologi, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Ludvig Egeland (til venstre) og administrerende direktør Harald Grande i det utenlandskeide selskapet Tizir Titanium & Iron føler seg så trygge på gode norske rammevilkår for kraftkrevende industri, at de varsler milliardsatsing i Tyssedal. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.Styreleder Ludvig Egeland (til venstre) og administrerende direktør Harald Grande i det utenlandskeide selskapet Tizir Titanium & Iron føler seg så trygge på gode norske rammevilkår for kraftkrevende industri, at de varsler milliardsatsing i Tyssedal. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Enova ser et betydelig spredningspotensial i prosjektet. Smelteverkindustrien, både nasjonalt og internasjonalt, vil kunne ha interesse av resultatene fra dette prosjektet, spesielt når det gjelder væskekjøling av kobberhvelv.

– Hvis flere tar i bruk denne teknologien på sikt, vil dette kunne gi betydelig energieffektivisering og reduserte CO2-utslipp, sier Kvam.

Med bånd til Senegal

Utvidelsen i Tyssedal vil kreve mer råstoff enn ilmenitten som kommer fra Hauge i Dalane.

I det vestafrikanske landet Senegal er Tizir i ferd med å bygge opp et enormt gruveanlegg som skal komme i drift til våren. Herfra skal råstoffet til den nye produksjonslinja i Tyssedal komme.

I Senegal investerer selskapet 3,5-4 milliarder kroner på gruven, som vil gi 400-500 ansatte. Målet er at så mange som mulig skal være fra lokalbefolkningen i det fattige landet.