HSBCs overskudd faller kraftig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske banken HSBC melder om et kraftig fall i overskuddet, etter et år de selv kaller «utfordrende».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Netto overskudd falt med hele 17 prosent i 2014, et år preget av mindre og større skandaler og problemer for verdens største bankgruppe.

Nylig ble det kjent at HSBCs privatbank i Sveits hjalp kunder med å unndra enorme pengesummer fra skattlegging. Men den såkalte SwissLeaks-saken ble kjent først i februar og har ikke spilt inn på årsresultatet for 2014.

Bøter og erstatning

Banken ble i fjor rammet av en lang rekke bøter og erstatningsutbetalinger etter flere rettssaker.

I USA pågår det fortsatt en større gransking av HSBC knyttet til salg av gjeldsforsikringer, og banken har allerede satt av 550 millioner dollar (4,2 milliarder kroner) til framtidige bøter og rettssaker.

Da årsresultatet for 2014 ble lagt fram på en pressekonferanse mandag, var det likevel SwissLeaks-skandalen som var tema.

– Skammelig

Ledelsen for den britiske banken ba igjen om unnskyldning for framferden til filialen i Sveits og kalte praksisen uakseptabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere av oss, meg selv inkludert, synes privatbankens tidligere praksis har brakt skam over og skadd HSBCs omdømme. Jeg tror skam vil være et rimelig ord å bruke, sa administrerende direktør Stuart Gulliver.

The Guardian avslørte søndag at Gulliver selv har plassert sine bonuser i en sveitsisk bankkonto. HSBC bekrefter at direktøren har en sveitsisk konto, men sier det ikke er noe som tyder på at han har gjort noe som er i strid med regelverket.