LO-sjefen avblåser lønnsfest

LO-leder Gerd Kristiansen (t.h.) varsler at det ikke blir noen lønnsfest i år. NHO-direktør Kristin Skogen Lund har ikke mye å gi. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
LO-leder Gerd Kristiansen (t.h.) varsler at det ikke blir noen lønnsfest i år. NHO-direktør Kristin Skogen Lund har ikke mye å gi. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensynet til norske arbeidsplasser tilsier et meget beskjedent lønnsoppgjør i år, varsler LO-leder Gerd Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
De står bak tallene:

* Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger hvert år fram nøkkeltall og analysemateriell som bakgrunn for lønnsoppgjøret.

* TBU består av representanter for Arbeidsdepartementet, Finansdepartementet, partene i arbeidslivet og Statistisk sentralbyrå.

* Som regel legger TBU fram to årlige rapporter: Første rapport kommer foran lønnsoppgjøret med oversikt over lønns- og inntektsutvikling, prisutvikling og utviklingen i konkurranseevnen. Rapporten utgis i to versjoner, i februar og mars.

* En ny rapport avgis i juni, der lønnsoppgjørene oppsummeres og statistikk for lønns- og inntektsfordelingen legges fram.

(Kilde: NTB, Arbeidsdepartementet, Caplex) (©NTB)

– Det er usikkerhet om utsiktene framover. Vi har sektorer der det er ganske tøft for tida, med oppsigelser og permitteringer, forklarer LO-lederen.

Kristiansen kommer med følgende beskjed, både til egne medlemmer og til forhandlingsmotparten i NHO:

– Jeg er svært tydelig på å si at ingen kan regne med noen lønnsfest i år. Det syns jeg det er viktig å si, nå i forkant av at vi går til forhandlingsbordet.

Les også: LO: Budsjettet tar fra de som har lite og letter for de rike

Lønnsfasit

Oppkjøringen til årets lønnsoppgjør starter kommende uke.

Mandag kommer den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU). Her får vi fasiten for hvordan det egentlig gikk med lønna i fjor.

En pekepinn fikk vi onsdag, da Statistisk sentralbyrå meldte at de har beregnet årslønnsveksten i fjor til 3,1 prosent – det laveste nivået siden 1978.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag samles LO representantskap for formelt å vedta kravene.

Les også: LO vil gjenerobre frihetsbegrepet

Ansvarlig

Kristiansen understreker at TBU-tallene er viktige når LO bestemmer seg for årets krav.

– Vi forventer ikke å se veldig høye tall når TBU kommer mandag. Så skal vi harmonisere dette med andre tall, og ikke noe er avgjort før vi sitter ved forhandlingsbordet og signerer protokollen. Men vi skal gjøre vårt for å ikke sette norske arbeidsplasser i fare. Det er vi kjent for å greie gjennom frontfaget, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt til lavtlønte

Lønnsoppgjøret dras i gang 16. mars med LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet – og NHO-tungvekteren Norsk Industri. Det er disse forhandlingene som omtales som frontfaget, fordi utfallet her i stor grad blir styrende for resten av lønnsoppgjøret.

Fellesforbundets leder Arve Bakke mener at årets tillegg bør gå til dem som har minst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det er slik som signalene tyder på, at det ikke er rom for mer enn mellom 25 og 50 øre i tillegg, så mener jeg at det bør gå til de lavtlønnede, sier Bakke til NTB.

Bakke legger til at det neppe er grunnlag for noen streik dersom striden står om 25 øre i generelt tillegg.

Olsen advarte

Også sentralbanksjef Øystein Olsen har tatt til orde for et forsiktig lønnsoppgjør i år.

– Etter mange år med en særskilt norsk lønnsvekst, må kostnadsnivået her hjemme igjen tilpasses nivået hos våre handelspartnere, sa han i årstalen sin torsdag kveld.

– Partene i arbeidslivet har et særlig ansvar, sa han – ledsaget av en advarsel om at høy lønnsvekst kan føre til høy rente, sterkere valutakurs og stigende ledighet.

Les også: Men Siv Jensen mener vi bør bruke mye oljepenger

Kun om lønn

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at arbeidstakere og arbeidsgivere kun forhandler om lønn.

Andre spørsmål – som for eksempel om pensjonsavtalene skal bli en del av tariffavtalene i privat sektor – kommer ikke på bordet igjen før neste år.

En vurdering LO-toppene vil gjøre tirsdag, er om et moderat tillegg i år vil kunne gi mer å gå på i hovedoppgjøret neste år. (©NTB)