Arbeidsledigheten i verden fortsetter å øke

Jobbsøkere på en messe i Shanghai i Kina tidligere denne måneden. Foto: Reuters/NTB scanpix
Jobbsøkere på en messe i Shanghai i Kina tidligere denne måneden. Foto: Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall arbeidsledige i verden vil øke med 11 millioner de neste fem årene, frykter Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis prognosen stemmer, vil over 212 millioner mennesker i verden være arbeidsledige i 2019.

– Jobbkrisen er langt fra over, sa ILO-sjefen Guy Ryder da han møtte pressen i Genève i forkant av Verdens økonomiske forum.

Til sammen 61 millioner stillinger er gått tapt som en konsekvens av finanskrisen i 2008, ifølge Ryder.

Den økonomiske krisen i deler av Europa har bidratt sterkt til den økende ledigheten på verdensbasis. Samtidig har situasjonen bedret seg i USA og Japan.

Les også: – Norge, utopi og kommunistisk helvete

Vanskelig for oljeprodusenter

Aldersgruppen som er hardest rammet av ledigheten, er de mellom 15 og 24 år. I fjor lå ungdomsledigheten i verden på 13 prosent, et nivå som var nesten tre ganger så høyt som ledigheten blant dem som er eldre.

I mange oljeproduserende land forventer ILO vanskeligere forhold på arbeidsmarkedet på grunn av den fallende oljeprisen. Og i de største landene i eurosonen ligger det også an til økende ledighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsledigheten vil nærme seg 10 prosent i Frankrike og 5 prosent i Tyskland i 2017, spår FN-organisasjonen.

Les også: Boligprisene steg 5,8 prosent i fjerde kvartal i fjor

Større forskjeller

Laber økonomisk vekst har bidratt til den økende ledigheten, ifølge Ryder. Han mener økende økonomiske forskjeller har medvirket til at veksten ikke er sterkere.

– Hvis lave lønninger får folk til å forbruke mindre, og investeringene er begrensede, har dette åpenbart en negativ effekt på veksten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryder, som skal være til stede på Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits denne uken, tror deltakerne på møtet vil være enige om at økende økonomiske forskjeller er et problem. Men han mener de har en tendens til å ignorere tiltak som kan bidra til å motvirke forskjellene.

– Her er det en kognitiv brist, hevder Ryder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutter prognosene

Hjelpeorganisasjonen Oxfam la nylig fram en rapport som viser at 1 prosent av jordas befolkning trolig vil eie mer enn halvparten av verdiene i verden i 2016.

Den rikeste prosenten har allerede avansert fra å kontrollere 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor. Og lite tyder på at utviklingen vil snu med det første.

USA er et av landene hvor ulikhetene har økt kraftig siden 1980-tallet. 0,1 prosent av amerikanerne kontrollerer nå 22 prosent av landets verdier, ifølge en ny studie. Det er nesten like mye som den samme andelen kontrollerte på 1920-tallet.

Veksten i verdensøkonomien vil trolig bli på 3,5 prosent i 2015, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). Prognosen ble tirsdag nedjustert med 0,3 prosentpoeng, delvis som følge av svakere økonomiske utsikter i Kina, Russland og eurosonen.