Jensen: – Norsk økonomi har gode støtdempere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk økonomi er ikke i krise, men vi er på vei mot en «ny normal», sa statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) på et pressemøte med sentralbanksjef Øystein Olsen fredag. Jensen stoler på sine fire økonomiske «støtdempere».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen lar seg ikke skremme av fallende oljepriser og lavere investeringer i oljesektoren.

– Noen er raske til å bruke ordet krise, men dette er ingen krise. Vi er ikke i en situasjon som kan sammenlignes med den i 2008 eller 2009, sier Jensen om utfordringene norsk økonomi står overfor.

På pressekonferansen fredag påpekte hun i likhet med statsminister Erna Solberg at Norge er på vei mot en «ny normal», der økonomien omstilles fra å være oljeavhengig til å rustes for framtiden og samtidig ivareta velferdsstaten.

Les også: Økonomer ber Jensen bygge flere veier

– Godt utgangspunkt

– Norsk økonomi er godt skodd for omstillingene som må gjøres. Vi har dyktige bedrifter og et solid fundament, selv om vi går inn i en omstillingsperiode. Det er viktig at vi framover fører en riktig økonomisk politikk på kort og lang sikt, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg viste til at utgangspunktet for norsk økonomi er bra, men varslet at det blir stadig flere eldre innbyggere og færre i yrkesaktiv alder bak hver av dem.

– Det betyr at de som skal sikre velferden framover, blir færre i forhold til de som skal nyte godt av den. Det krever omstilling, sa Solberg.

Støtdempere

Jensen la til at regjeringen i statsbudsjettet for inneværende år beskrev hvordan økonomien er på vei mot en ny normal.

– Det varslet regjeringen allerede i statsbudsjettet for 2015, et budsjett vi for øyeblikket mener er godt tilpasset situasjonen. Men vi er også beredt til å komme med tiltak dersom det er behov for det, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker på fire «støtdempere» som jobber for norsk økonomi: pengepolitikken, valutapolitikken, oljefondet og en «meget robust finanssektor».

– Vi har gode, solide banker. Dette er gode støtdempere og virkemidler i den økonomiske politikken, sier finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavere oljepris

Solberg forklarte til pressen fredag at møtet mellom statsministeren, finansministeren og sentralbanksjefen var nødvendig for å kartlegge regjeringens og Norges Banks analyse av situasjonen.

Hun viste til store endringer i kronepris og oljepris, og kunne slå fast at sentralbankens analyse stemmer overens med regjeringens bilde.

På pressekonferansen ble Olsen konfrontert med Norges Banks prognose fra forrige måned som viser langt høyere oljepris enn dagens nivå.

– Det korte og riktige svaret er at vi foretar vurderinger på forhåndsannonserte tidspunkter. Neste rapport er i mars. Det er ikke noe dramatisk i det vi ser nå, samlet sett. Det er andre ting som også har endret seg: Valutakursen svekker seg. Heller ikke der traff vi perfekt, sier Olsen til NTB.