Frp-statsråd på Mat og landbruks-konferanse:Slagsvold Vedum slår alarm om Sylvi Listhaugs EU-forhandlinger

SKJULTE EU-FORHANDLINGER: - Dagens regjering reiste til Brussel og sa unnskyld for at den forrige regjeringen sto opp for norske arbeidsplasser. Ingen andre lands regjeringer ville snakket ned norske interesser foran forhandlinger med EU, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
SKJULTE EU-FORHANDLINGER: - Dagens regjering reiste til Brussel og sa unnskyld for at den forrige regjeringen sto opp for norske arbeidsplasser. Ingen andre lands regjeringer ville snakket ned norske interesser foran forhandlinger med EU, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug varsler forhandlinger med EU i februar om å slippe inn mer EU-mat. - Regjeringen kan gjøre ubotelig skade, advarer Trygve Slagsvold Vedum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC NYHETER): - Vi skal ha første møte i forhandlinger med EU om handelen med landbruksvarer i februar.

Det varslet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) da hun onsdag talte til Norsk Landbrukssamvirkes årlige toppmøte Mat og landbruk.

Det utløser uro - ikke bare i forsamlingen av tillitsvalgte og ansatte i de bondeeide samvirkeselskapene som Tine, Nortura og Felleskjøpet.

Sp-leder og forhenværende landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum advarer kraftig om det som kan komme til å skje når Listhaug og Europaminister Vidar Helgesen (H) skal fronte norske interesser i disse forhandlingene mot EU:

- Vanligvis vil en landbruksminister gjøre alt han eller hun kan for å gi minst mulig i slike forhandlinger. Dagens regime i landbruksdepartementet har motsatt mål. De sier at rammebetingelsene for norsk melk og kjøtt er for bra, sa Slagsvold Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komplisert, lukket og for eliten

- Det skumle med handelspolitikken er at den er komplisert. Den er elitenes arena. og foregår bak lukkede dører, framholder Trygve Slagsvold Vedum.

- Slike forhandlinger går under radaren. Så kommer en ferdig avtale, som Stortinget bare må ta, legger han til.

- Et statsbudsjett kan en ny regjering endre. En inngått handelsavtale binder oss opp. Gir regjeringen for store kvoter til EU av melk og kjøtt som de kan eksportere tollfritt til Norge, vil virkningen av den rødgrønne regjeringens styrking av tollvernet bli nullet ut, sier Slagvold Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sikter til den mye omtalte ostetollsaken. Forrige regjering benyttet spillerommet Norge har ifølge avtalen i Verdens handelsorganisasjon, WTO, til å skjerpe tollsatsene. Det vakte motstand i EU-kommisjonen og våre naboland.

Og da den blåblå regjeringens europaminister Vidar Helgesen (H) var på sitt første besøk i Brussel, beklaget han forgjengernes tollskjerpelser og varslet at de vil bli opphevet. Det lyktes imidlertid ikke da Venstre og KrF ikke sikret flertall for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vidar Helgesen lover å stå på - men ikke for landbruket

Artikkel 19 er gjensidig, men...

Forhandlingene Listhaug og Helgesen nå skal i gang med, dreier seg om Artikkel 19 i EØS-avtalen. Den sier at EU og Norge med jevne mellomrom skal komme sammen for å diskutere tollettelser på landbruksvarer til gjensidig fordel.

EU har hele tiden økt sin eksport til Norge av kjøtt, ost og andre varer som dekkes av Artikkel kraftig, også etter at ostetollen ble skjerpet. Norsk landbruk har ikke klart å benytte de tollfrie kvotene fra Artikkel 19-forhandlingene i særlig grad.

- Det er rart at EU skal få nye tollfrie kvoter når vi fra før importerer 60 prosent av maten vi spiser i Norge. 60 prosent av dette importerer vi fra EU. Hvor proteksjonistiske er vi da? spør styreleder i Norsk Landbrukssamvirke, Sveinung Svebestad.

- Artikkel 19 er en gjensidig handelsavtale, påpekte Sylvi Listhaug i sin tale til forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men Norge klarer ikke å utnytte fordelen vi har overfor EU. Det er en utfordring for industrien, la hun til.

Selv har regjeringen programfestet i sin Sundvoldenerklæring at den ønsker å svekke tollbeskyttelsen.

Les også: Svein Roald Hansen refser regjeringens oste-løfte til EU

Listhaug vil ha mer norsk

Ett år tidligere provoserte Sylvi Listhaug samme forsamling kraftig. Denne gangen holdt hun en forsonlig tone med mye positiv omtale av norske bønder og matproduksjon:

- Importen av lam og sau økte med 10 prosent under den rødgrønne regjeringa. Dette er et kjøttslag vi i Norge har alle muligheter til å produsere her, sa Listhaug.

- Skal vi snakke om norske ressurser, er det knapt noe kjøttslag vi har mulighet til å utnytte norske ressurser så godt, som sau og lam, framholder Sylvi Listhaug.

- 3 prosent av landet er dyrkbart. Men mye av dette brukes til beite. Vi har mulighet til å produsere langt mer mat, mener Frp-statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun varsler også en egen stortingsmelding om gründerskap i landbruket.

Les også: Sylvi Listhaug rystet landbruksforsamling

Listhaug taus om tollkutt

Landbruks- og matministeren vil ikke forklare hvordan norsk landbruk skal øke sin produksjon samtidig som hun ønsker å åpne fra mer import fra EU. Der ventes fallende priser og ytterligere press på Norge på grunn av Russlands importstopp på landbruksvarer fra EU.

- Vi kommer til å balansere de norske interessene i Artikkel 19-forhandlingene, forsikret Sylvi Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er opptatt av et sterkt norsk landbruk også framover. Men vi må se hva som kommer ut av forhandlingene. Så må vi se hva kravene innebærer, la hun imidlertid til.

- Det er ingen hemmelighet at EU er forholdsvis irritert på den endringen forrige regjering gjorde med ostetollen. Men i stedet bare å være fokusert på det, må vi begynne å tenke offensivt på hvilke muligheter vi har for eksport. Dyrehelse og velferd er ideer står sterkt også i andre deler av Europa, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruks- og matministeren la stor vekt på å få opp investeringene i landbruket, men ble spurt om hvordan bønder kan føle seg trygge på avkastning når regjeringen samtidig vil forhandle fram mer import fra EU.

- Det er klart at vi river ikke ned med den andre hånda, det den andre bygger opp, svarte Listhaug.

- Betyr det at regjeringen vil dempe sine ambisjoner om å redusere tollvernet?

- Det må vi ta når Artikkel 19-forhandlingene foreligger. Da skal vi ta en vurdering av tilbud og krav, sier Listhaug til ABC Nyheter.

Les også: Gir regjeringen nye argumenter for å kutte bøndenes importvern

Grue: - Vær kynisk mot EU!

En annen av talerne, Landbruksdepartementets øverste embetsmann i en mannsalder, Per Harald Grue, understreket at Norge ikke må la seg forskrekke over at EU blir sure over norsk toll.

- I forhandlinger står alle står på sitt. En er nødt til å være kynisk for å ivareta sine egne interesser. Det er ingen andre som tar vare på norske interesser i Artikkel 19-forhandlingene, understreket den pensjonerte departementsråden.

Les også: Danmark og Fremskrittspartiet buldrer mot norsk toll