Oljeprisen fortsetter å falle

En mann ser oljeprisene falle på skjermene utenfor Nikkei-børsen i Tokyo tirsdag. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix.
En mann ser oljeprisene falle på skjermene utenfor Nikkei-børsen i Tokyo tirsdag. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for nordsjøolje falt 5 prosent til 46,73 dollar fatet på de asiatiske markedene mandag. Analytikerne i Goldman Sachs sier at bunnen ikke er nådd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske lettoljen falt 4,7 prosent til 45,36 dollar fatet. Det er den laveste oljeprisen siden våren 2009.

De umiddelbare konsekvensene var likevel ikke store for børsene der handelen pågikk mens det var natt i Norge.

Børsene i Tokyo og Sydney falt henholdsvis 0,6 og 0,3 prosent, mens Hongkong-børsen steg 0,6 prosent.

Tirsdag morgen åpnet oljetunge Oslo Børs så vidt i pluss, opp 0,4 prosent etter halvannen times handel.

Les også: Helge Lund tror på nytt oljehopp

– Mindre stabilitet

– Det er ikke til å unngå at råoljeprisen vil påvirke de globale markedene. Dette vil føre til mindre stabilitet i markeder over hele verden, sier analytiker Evan Lucas ved IG Ltd. til Bloomberg News.

Analytikerne i Goldman Sachs tror prisen for amerikansk lettolje kan falle helt ned til 39 dollar fatet innen et halvt år. Også nordsjøoljen vil fortsette å falle i verdi på grunn av et overmettet marked, ifølge analytikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tempoet må ned

– Fallet i oljeprisene er forbløffende. For å snu trenden, må tempoet i skiferoljeboringen ned, slik at markedet blir mindre overfylt og prisene kan stabilisere seg, sier Michael McCarthy i CMC Markets Sydney.

Les også: Studie: Norge svært godt rustet for lav oljepris

I tillegg til høy produksjon skyldes prisfallet lav etterspørsel etter olje, ifølge analytikerne. I Kina er det imidlertid noen tegn til økende etterspørsel etter olje.

Likevel er det panikk i markedet også her, sier McCarthy.

OPEC-kritikk

Oljeprisen har falt siden juni, men prisfalle satte fart etter at OPEC-landene i november bestemte seg for å holde produksjonen oppe på 30 millioner fat om dagen.

– Vi kan ikke fortsette å beskytte oljeprisen. Det er for mye tilbud på markedet, som først og fremst kommer fra skiferolje. Det må rettes opp i, sier De forente arabiske emiraters energiminister Suhail al-Mazrouei.