SAS tapte 450 millioner kroner i fjerde kvartal

SAS er langt nede på minussiden igjen i 2014 etter en opptur i fjor. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)
SAS er langt nede på minussiden igjen i 2014 etter en opptur i fjor. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS endte 2014 med et underskudd før skatt på 918 millioner kroner. Allerede til neste år venter konsernsjef Rickard Gustafsson å se positive tall på bunnlinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
SAS' resultat:

Nøkkeltall fra SAS' årsregnskap for 2014 (tall fra 2013 i parentes)

  • Driftsinntekter: 38.006 millioner svenske kroner (42.182 millioner svenske kroner)
  • Driftsresultat: 153 millioner svenske kroner (2.596 millioner svenske kroner)
  • Resultat før skatt: -918 millioner svenske kroner (1.648 millioner svenske kroner)

Nøkkeltall fra SAS' kvartalsregnskap for fjerde kvartal 2014 (tall for fjerde kvartal 2013 i parentes)

  • Driftsinntekter: 10.966 millioner svenske kroner (11.059 millioner svenske kroner)
  • Driftsresultat: -250 millioner svenske kroner (1.829 millioner svenske kroner)
  • Resultat før skatt: -450 millioner svenske kroner (1.568 millioner svenske kroner)

SAS har forskjøvet regnskapsår (november-oktober) og rapporterer i svenske kroner.

Driftsinntektene i regnskapsåret, som ble avsluttet i oktober, ble på 38 milliarder svenske kroner. Driften ga en gevinst på 153 millioner kroner, mens samme periode i fjor endte med et driftsoverskudd på 2,6 milliarder.

– SAS har innfridd løftene om effektivisering, noe som har gitt lavere kostnader. Samtidig har passasjerveksten økt, og flyene er fullere. Likevel påvirkes inntektene av intens konkurranse og prispress. Denne trenden ventes å fortsette, sier SAS-sjef Rickard Gustafsson.

Svakere enn ventet

Overfor NTB presiserer han at selv om de samlede inntektene har falt, økte passasjerinntektene i siste kvartal. Han understreker også at det kvartalet gikk i pluss dersom omstruktureringskostnadene holdes utenom.

– Da ser vi et overskudd før skatt på rundt 800 millioner, og det er bedre enn vi varslet. Så jeg vil igjen understreke at vi har levert det vi har lovet, sier konsernsjefen og legger til at han er fornøyd med tallene som ble lagt frem torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet var likevel dårligere enn analytikerne hadde ventet, og markedet reagerte ikke spesielt positivt. Selv om SAS-aksjen ikke handles i store volumer, gir en nedgang på mellom fire og fem prosent på de skandinaviske børsene enn pekepinn om hvordan regnskapstallene oppfattes.

Les også: Norske piloter slår alarm om arbeidsforholdene

Skal spare flere milliarder

Og til tross for at han er fornøyd med det som er oppnådd på tampen av 2014, legger ikke Gustafsson skjul på at det er mye som må gjøres for å sikre den langsiktige lønnsomheten i selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å møte utfordringene og styrke konkurranseevnen, implementerer vi sparetiltak som skal gi en gevinst på 2,1 milliarder svenske kroner når de får full effekt i 2017.

Selskapet har allerede spart to milliarder i lønnskostnader fra 2013 til år. Outsourcing og overføring av ansatte til regionale datterselskaper kan gi ytterligere innsparinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norwegian klager SAS inn for EU og Efta

Spesialisering og samarbeid

Oppkjøpet av danske Cimber Air og samarbeidet med britiske Flybe er eksempler på hvordan SAS skal bli bedre rustet i tiden som kommer.

– Vi skal spesialisere oss på å fly større jetfly på lengre ruter, og så overlater vi regionale ruter til selskaper som er bedre egnet til det, enten det er gjennom datterselskap eller eksterne partnere.

I tillegg lover han videre satsing på å utvikle tilbudet til de reisende med flere ruter og større nettverk, samt utvidede lounge- og fasttrack-tilbud. I løpet av året som kommer, lanseres også ruten Stockholm-Hongkong, den første direkteruten mellom Skandinavia og det asiatiske finanssenteret.

Les også: – En av SAS sine største satsinger

Tror på pluss

Selv om årets resultat står i skarp kontrast til fjorårets overskudd på 1,65 milliarder kroner før skatt, tror Gustafsson at en positiv bunnlinje er oppnåelig allerede til neste år.

– Med den situasjonen vi nå ser med valuta og drivstoffkostnader, regner jeg med et positivt resultat for 2015 sett under ett.