– Husk BSU-sparing før nyttår

– HUSK BSU: Sparer du maksbeløpet 25.000 kroner i en BSU-konto får du skattefradrag på 5000 kroner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
– HUSK BSU: Sparer du maksbeløpet 25.000 kroner i en BSU-konto får du skattefradrag på 5000 kroner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De under 34 år bør spare penger i Boligsparing for ungdom før nyttår, for å få med seg gunstige skattefradrag, råder Huseiernes Landsforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scheel-utvalget, som nylig la frem sin rapport om skattereform, foreslår å droppe Boligsparing for ungdom (BSU). Det er liten grunn til å subsidiere boligsparing, mener de.

«Etter utvalgets vurdering er det liten grunn til å subsidiere sparing blant unge mennesker generelt, og heller ikke til å knytte dette til boligsparing spesielt» skriver utvalget i rapporten som finansminister Siv Jensen (Frp) fikk overlevert forrige uke.

Enn så lenge gir BSU et svært gunstig skattefradrag for dem som har råd til å sette av penger.

For inntektsåret 2014 er det maksimale sparebeløpet 25.000 kroner. Av det beløpet du sparer, får du 20 prosent skattefradrag. Sparer du maksbeløpet får du 5000 kroner i skattefradrag.

I tillegg gir bankene gunstigere rente på BSU-innskudd, sammenlignet med andre innskudd.

Les også: – Stort feilgrep å velger høyere lønn fremfor høyere pensjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Egenkapitalkravet har gjort ordningen viktigere

– Alle ungdomer under 34 år bør virkelig benytte seg av den gunstige spareordningen Boligsparing for ungdom for å bygge opp inngangsbilletten til boligmarkedet, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund i en pressmelding.

Finanstilsynet ga i 2010 retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for privatboliger i Norge.

Disse retningslinjene ble strammet inn i 2011, med et krav om at låntakerne skulle ha minst 15 prosent egenkapitalandel ved boligkjøp. I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre tok til orde for å senke det til 10 prosent. 15-prosentkravet består likevel i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har behovet for en velfungerende BSU-ordning økt betydelig for de unge, mener Batta i Huseiernes Landsforbund.

Mens Scheel-utvalget går inn for å avvikle ordningen, mener forbundet at den bør styrkes. De mener blant annet at skattefradraget bør økes fra 20 prosent til 27 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom BSU-ordningen ikke forbedres nokså raskt er vi redd for at stadig flere ungdommer får vanskeligheter med å komme inn i boligmarkedet som eiere. De vil bli tvunget til å leie på grunn av mangel av egenkapital. Dette vil skape større økonomiske klasseskiller og øke gapet i formuesfordelingen blant de som skal inn i boligmarkedet de kommende år, mener Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Les også: Så lett kuttet vi matbudsjettet med 5.600 kroner i året

Høyre: – Viktig sparemåte

Høyres boligpolitiske talsperson Mudassar Kapur har uttalt at han er skeptisk til Scheel-utvalgets forslag om å fjerne BSU-ordningen. Han understreker at dette er en ordning regjeringen har vedtatt å styrke.

Da Solberg-regjeringen tiltrådte i fjor høst, uttalte de borgerlige samarbeidspartnerne at de ville legge bedre til rette for at unge kan komme inn på boligmarkedet.

På bakgrunn av dette ble BSU-ordningen utvidet fra 1. januar i år. Det årlige sparebeløpet økte fra 20.000 kroner til 25.000 kroner.

– Den er en viktig sparemåte for mange unge mennesker, og ofte det viktigste verktøyet de har for å komme inn i boligmarkedet, sa Kapur nylig til NTB.