– Tåpelig debatt, sa Solberg i spørretimen

(Arkivbilde: NTB scanpix)
(Arkivbilde: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tåpelig debatt, sa statsminister Erna Solberg (H) på et spørsmål om skattepolitikken i Stortingets spørretime onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg var inne i runde to med spørsmål om statlig eierskap da hun ga uttrykk for hva hun mente om den retningen debatten var i ferd med å ta.

– Jeg synes debatten om unorsk eller norsk er en ganske tåpelig debatt for å være helt ærlig, kommenterte statsministeren etter at Senterpartiets Geir Pollestad hadde spurt hva som er argumentet for å selge statlige aksjer i selskaper som Telenor, Statskog, Flytoget og Cermaq – for deretter «å plassere pengene på verdens børser».

Solbergs kommentar falt etter at Pollestad hadde fulgt opp med å spørre om hvorvidt budsjettpolitikken er norsk eller unorsk.

Bærekraft

Sp-representanten viste til at Solberg tidligere i spørretimen hadde sagt at pengene fra nedsalgene i de statlige selskapene skal plasseres i Statens pensjonsfond – utland, også kalt Oljefondet.

Pollestad innledet spørsmålet med å vise til at 37 prosent av verdiene på Oslo Børs er på utenlandske hender, og la til at «dette mener regjeringen åpenbart ikke er nok».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren svarte at det er langt viktigere å debattere de store linjene, som hvordan vi skal ta overgangen til et grønnere og mer bærekraftig samfunn.

– Da trenger vi bedre konkurransevilkår for norsk næringsliv fremover. Men det vi hører i dagens debatt, er at noen mener at private eiere har for mye penger, sa Solberg.

Maktspredning

Debatten ble innledet av Ap-leder Jonas Gahr Støre som ga uttrykk for en frykt for at utenlandske investeringsfond overtar viktige norske selskap som følge av regjeringens planer om å selge ned statens eierandeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han spurte hvordan det i så fall er i tråd med målet om maktspredning.

Solberg viste til stortingsmeldingen om statlig eierskap. Der heter det at staten ikke skal selge seg under 30 prosent eierandel i selskaper der det er strategisk at hovedkontoret blir liggende i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pragmatisk?

Telenor er et slikt selskap, noe som fikk Arbeiderpartiets Else-May Botten til å vise til at selskapet har en årlig avkastning de siste årene på 12,5 prosent, og et forventet utbytte i år på 5,7 milliarder kroner.

– Nedsalg fører til at fellesskapet går glipp av store inntekter, sa hun.

Solberg svarte at det ikke hørtes ut som «Arbeiderpartiets pragmatiske holdning», slik Støre innledet sitt spørsmål med. Statsministeren la til at det er en strategisk vurdering å selge Telenor-aksjer. Regjeringens mener det er den beste måten å sikre fellesskapets verdier på, fordi det reduserer risikoen når Telenor investerer i nye markeder.