150 millioner til prosjekter i nord neste år

Regjeringen håper på større vekst i nordområdene og håper tilskuddsordningen Arktis 2030 vil bidra. Foto: NTB scanpix.
Regjeringen håper på større vekst i nordområdene og håper tilskuddsordningen Arktis 2030 vil bidra. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen håper tilskuddsordningen Arktis 2030 som de lanserte mandag, skal bidra til å skape større vekst i nordområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet ble lansert av statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sammen med regjeringens statusrapport for nordområdene.

Arktis 2030 har en ramme på 150 millioner kroner for 2015 og skal bidra til å realisere regjeringens prioriteringer i nordområdesatsingen.

– Nord-Norge er en framtidsregion. Det er sentrum for mye av vår nasjonale politikk og skal utvikles enda mer, sa statsministeren under framleggingen i Hammerfest.

I rapporten lister regjeringen opp fem satsingsområder i nord: Internasjonalt samarbeid, næringsliv, kunnskap, infrastruktur og miljøvern, og sikkerhet og beredskap.

– Tiden er inne for å gå fra å snakke om hvor mye ressurser vi har her oppe, til å faktisk realisere dem, sier Solberg, som lover økt olje- og gassvirksomhet i nord.

– Men Norge skal også være en ansvarlig aktør i Arktis. Vi skal ikke drive noen rovdrift, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget til statsbudsjett har regjeringen bevilget 3 milliarder kroner til nordområdetiltak neste år.

Ap mener regjeringen bidrar med lite nytt

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen mener regjeringens statusrapport om nordområdene er preget av fine ord og lite handling.

Hun sier rapporten godt oppsummerer tiltakene som allerede er igangsatt i nord de siste årene, men at den bidrar med lite nytt.

– Rapporten som ble lagt fram i dag, angir ikke noen klar retning for den norske satsingen i nord, i Norge og i Arktis. Det er ingen tegn til tydelige ambisjoner der regjeringen forplikter seg til investeringer og initiativer for norsk næringsliv og internasjonale aktører, sier Pedersen i en pressemelding.

Hun mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 også svekker mulighetene for å utvikle næringslivet i regionen.