Knut Storberget i Nordisk Råd:Fikk svensk løfte om norske pensjonister i skatte-skvis

UTFORDRET SVERIGE: Knut Storberget (Ap) fikk svensk løfte om å vurdere skattekrav mot norske pensjonister i Sverige. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
UTFORDRET SVERIGE: Knut Storberget (Ap) fikk svensk løfte om å vurdere skattekrav mot norske pensjonister i Sverige. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk minister lover i Nordisk Råd å sjekke skattesmellen norske pensjonister har fått etter å ha flyttet til Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik er skatteavtalen med Sverige:

De viktigste punktene og endringene i skattereglene for norske pensjonister som flytter til Sverige.

  • Før 2009 betalte utflyttede pensjonister skatt til Norge i inntil fire år (utflyttingsåret og de neste tre årene). Deretter skattet de til Sverige.
  • 1. januar ble reglene endret, slik at den utflyttede ble skattepliktig til Sverige fra første dag. Samtidig er man skattepliktig til Norge inntil man faktisk er emigrert. For å unngå dobbeltbeskatning, gir Sverige et skattefradrag som tilsvarer skatten som er betalt i Norge.
  • I 2010 innførte Norge såkalt kildeskatt på pensjon. Det innebærer at det trekkes 15 prosent skatt i Norge. Også her kompenseres det ved at det gis et tilsvarene fradrag i Sverige.

Kilde: NTB

STOCKHOLM (ABC NYHETER): En langvarig strid om skattesmellen norske pensjonister fikk etter å ha flyttet til Sverige, kan ha kommet ett skritt nærmere en avklaring etter møtet i Nordisk Råd forrige uke.

– Mange norske pensjonister har flyttet til Sverige og fått gal informasjon om beskatningen, slik at de nå sitter igjen med en stor restskatt. Det er en stor belastning for mange, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Knut Storberget til ABC Nyheter.

I Nordisk Råds møte i Stockholm ba han den nye svenske ministeren for nordisk samarbeid, Kristina Persson (Sosialdemokratene) å få et ukjent antall norske pensjonister som har fått en uventet skattesmell, om å rydde opp.

Les også: Norske pensjonister i bitter strid med svensk skattevesen

Pensjonist ble kastet ut

– Vi har hele tida i Nordisk Råd ment at svenske myndigheter må rydde opp i dette, sier Storberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den forrige svenske regjeringen hadde ikke øre for det og ville ikke gjøre noe. Nå er jeg veldig glad for det første skrittet vi tar framover her i Nordisk Råd. Som svar på mitt spørsmål svarte den nye svenske ministeren at dette vil hun ta en gjennomgang på og komme tilbake til Nordisk Råd, forteller Ap-politikeren til ABC Nyheter.

– Det kan være starten på noe positivt for de pensjonistene som er blitt urettferdig rammet, legger han til.

En av de norske pensjonistene som føler seg rammet, Anders Fredrik Bergersen, sitter igjen med en restskatt i Sverige p 250.000 kroner og regner med at minst 100 andre norske pensjonister er rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergersen ble kastet ut fra Stortingets galleri under Nordisk Råds sesjon i Norge i fjor høst. Under den foregående svenske ministeren Ewa Björlings innlegg om den nordiske skatteavtalen, protesterte Bergersen utover regelverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptil 200 pensjonister i klemma

På Nordisk Råds møte i Oslo i 2013 gjorde Bjørling (Moderaterna, Høyres søsterparti) det klart at den svenske regjeringen ikke kan gripe inn i pågående skattesaker. Dette slår ikke Knut Storberget seg til ro med.

– Jeg skal ikke be statsråden om å avklare saken her og nå, men har enkelt og greit lyst til å spørre, sa han i Nordisk Råds møte i forrige uke:

– Er statsråden villig til å ta et initiativ for å få en gjennomgang av sakene, slik at man kunne fått korrekt faktum med henblikk på hvor mange pensjonister som blir rammet av den feilinformasjon som åpenbart er gitt disse pensjonistene ved flytting?

– Det er beklagelig om det skal bli et problem, for vi ser jo veldig positivt på at vi lever i hverandres land, innledet den nåværende svenske statsråden, Kristina Persson, sitt svar.

Ifølge henne skal det være 600-2000 personer som påstår at de har fått feilaktig informasjon, noe Skatteverket bestrider. Et titalls norske pensjonister har så langt reist krav til Skatteverket i Sverige om erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ingenting imot å sjekke

– Etter min mening er det åpenbart at det er gitt feilinformasjon i mange saker. Det har man skriftlig, sa Storberget.

Han oppfordret den svenske regjeringen til å ta et initiativ slik at man får kartlagt faktum i sakene.

– Og så får vi komme tilbake til hva man gjør med eventuelle urettferdigheter i saken, sa Storberget og fikk følgende løfte fra Persson:

– Det har jeg intenting imot å gjøre. Jeg håper jeg kan komme tilbake med en beskjed som gjør det fornøyd neste gang vi møtes.